14 januari – Wereld Logica Dag | Verkleed je Huisdier Dag

1e UNESCO Wereld Logica Dag

Om het belang van logica onder de aandacht te brengen heeft UNESCO vorig jaar besloten om 14 januari te bombarderen tot World Logic Day. Voor het bedenken van Wereld Logica Dag mogen we een aantal universiteiten, onderzoeksinstituten, stichtingen en verenigingen bedanken. Zij hadden namelijk een jaar eerder deze dag al gelanceerd. Doordat UNESCO, en diverse lid organisaties van de International Council for Philosophy and Human Sciences (CIPSH), zich nu gecommitteerd heeft aan de Wereld Logica Dag is de verwachting dat deze dag wereldwijd meer aandacht krijgt. Logisch toch? Zou Johan Cruijff zeggen!

Waarom op 14 januari?

Zoals vaker wordt een datum voor een “dag van” niet lukraak gekozen. Dat geldt in het geval van Wereld Logica Dag net zo. De datum 14 februari werd gekozen ter ere van twee grote logici van de twintigste eeuw: Kurt Gödel en Alfred Tarski. Voor de één is het zijn sterfdag (14 januari 1978) en voor de ander zijn geboortedag (14 januari 1901). Beiden heren hebben op het gebied van de logica ruimschoots hun sporen verdiend.

Verkleed je Huisdier Dag

Niet echt een “dag van” in Nederland maar deze dag is ontstaan in, hoe kan het ook anders, het land van de vrijheid en onbegrensde mogelijkheden. Colleen Paige is de bedenker van de “Dress Up Your Pet Day”. De publieke opinie over het aankleden van je huisdier is verdeeld, de één vind dat het moet kunnen en de ander vindt het ronduit belachelijk en onzinnig dat je een huisdier aankleedt. De meest gehoorde reactie is: “neem dan een pop in plaats van een huisdier”. Maar soms moet je een hondje aankleden omdat het anders te koud is of dat het te lang duurt voor dat ze weer droog zijn. Functioneel aankleden noem ik dat. Zolang het functioneel is vind ik dat oké. Hoe denk jij daar over?

Mijn ergste nachtmerrie wordt werkelijkheid

In mijn meest enge dromen heb ik mezelf nog nooit naar een dierenwinkel zien gaan om een “regenjas” of een “kersttrui” te kopen. Totdat de Chihuahua Lotje in ons leven kwam. Die enge droom werd mijn ergste nachtmerrie op het moment dat ik over de drempel van de dierenwinkel heen stapte en aan de dame achter de toonbank vroeg waar de “jassen” voor Chihuahua’s hingen. Volgens mij had ik het schaamrood op mijn kaken staan, maar de dame achter de toonbank vertoonde geen enkele emotie. Zij ging mij voor naar de afdeling “jassen” en wat ik daar allemaal zag hangen?

Mijn mond viel nog net niet open van verbazing, ik zag blingbling jasjes met bontkragen, ik zag biker jassen. En om mijn nachtmerrie compleet te maken zag ik zelfs tassen en jassen met tijgerprint. Te errug voor woorden! Het is dat ons Lotje het snel koud heeft en ik daarom een schattige roze bodywarmer voor haar heb gekocht. Anders was ik gillend weggerend. Soms droom ik er nog over en dan word ik badend in het zweet waker……

Heeft deze dag ook nog een serieus doel?

Het doel achter deze dag is dat alle eigenaren van gezelschapsdieren vandaag de tijd nemen om plezier te maken met hun honden, katten of andere huisdieren. Het is niet een dag om respectloos om te gaan met je huisdier, aankleden mag géén ellendige traumatische ervaring worden voor het beessie.

Deel dit bericht