afbeelding versterkt potjebuur

13 mei – Potjebuur (BE) | Internationale Hummusdag | Wereld Cocktail Dag | Hemelvaartsdag | Wereld Falun Gong Dag | Werelddag voor Katholiek Onderwijs | Vuurwerkramp Enschede | Nationale Stoomtreindag | Dweilorkestendag | Annie M.G. Schmidt-week

Potjebuur (BE)

Wat is in hemelsnaam nu Potjebuur? Potjebuur is sinds 2009 een feestdag in België. Een dag die niet geheel toevallig samenvalt met het Suikerfeest. Op beide dagen staat het verwennen van de buren voorop. Even een tip om vergissingen te voorkomen: het gaat dan wel om het verwennen van de smaakpapillen. Wat doe je dan wel? Op Potjebuur en het Suikerfeest breng je een lekker hapje naar de buren. Geheel in lijn met de rijke traditie van het Suikerfeest. In België wordt dit initiatief gesteund door talrijke organisaties en BB’ers. Ter verduidelijking: BB staat voor Bekende Belg en niet voor Bossche Bol.

Internationale Hummusdag

Nu we het toch over eten hebben. Humusdag staat ook op de agenda. International Hummus Day werd in 2012 voor het eerst bedacht en gelanceerd door Ben Lang en Miriam Young, bekend van de Facebook-pagina Peace, love, Israël. In slechts enkele jaren is deze dag uitgegroeid tot een dag die wereldwijd wordt gevierd. Ook in Nederland!

Hoe vier je de Internationale Puree van Kikkererwten Dag?

Volgens hummusday.com als volgt: eet humus voor ontbijt, lunch of diner. Of ga naar een zaak toe waar je humus geserveerd krijgt.

Wereld Cocktail Dag

Goed, als je eet wil je misschien ook wat lekkers drinken. Gelukkig is het ook nog eens Wereld Cocktail Dag. Hoe komen we aan deze dag? Er gaan verschillende verhalen rond over het ontstaan van het woord, maar ook wanneer het voor het eerst is beschreven. Heel lang is aangenomen dat op 13 mei 1806 voor het eerst de cocktail is beschreven in het tijdschrift The Balance and Columbian Repository. Er zijn historici die verwijzen naar 2 oudere vondsten. Er bestaat een notitie uit 1798, deze stond in de Londense krant Morning Post and Gazetteer. En eentje uit 1803, beschreven in Farmer’s Cabinet. Waarom we Wereld Cocktail Dag dan op 13 mei vieren? Jou idee is net zo goed als de mijne.

Met welke cocktail vier je deze dag?

Afgelopen januari publiceerde het blad Drinks International een lijst van ‘s werelds best verkopende cocktails. Gerenommeerde barmannen en -vrouwen uit 38 landen hebben hun 10 best verkopende cocktails doorgeven en wat blijkt? Al zes jaar lang staat deze Amerikaanse whisky-klassieker op de eerste plaats. Bijna 35% van de deelnemende bars zegt dat dit hun best verkopende klassieker was in 2020.

1. Old Fashioned
2. Negroni
3. Daiquiri

Natuurlijk verdienen onderstaande dagen (week) ook aandacht.

Onderstaande dagen en week hebben een aangepast programma vanwege COVID-19

Deel dit bericht