13 januari – Landelijke Dag voor de Preventieassistent | Vrijdag de 13e | Internationale Dag van AMBER Alert

Landelijke Dag voor de Preventieassistent

Jahoeee, het is vandaag de Landelijke Dag voor de Preventieassistent (i.o.). De hamvraag van de dag is: wie wordt de Preventieassistent van het Jaar. Natuurlijk zijn ook geïnteresseerden van harte welkom op deze congresdag in Ede. Klik hier voor meer informatie over de Landelijke Dag voor de Preventieassistent (i.o.)

Vrijdag de 13e

Kun jij het woord “paraskevidekatriafobie” in één keer uitspreken? Dan kan ik je feliciteren, je lijdt niet aan een ziekelijke, irrationele angst voor vrijdag de dertiende. Tenminste dat vindt therapeut Donald Dossey, specialist in het behandelen van mensen met irrationele angsten.

Wat brengt nog meer ongeluk?

  • een spin in de morgen: brengt kommer en zorgen
  • aan tafel niezen: een sterfgeval in de familie
  • op zondag je nagels knippen: de zondag daarop word je ziek
  • een aanzoek doen in een kerk: voorspelt een ongelukkig huwelijk
  • nieuwe kleren wassen voor ze gedragen zijn
  • het plotseling kietelen in de palm van je linkerhand: voorbode van onverhoopte kosten
  • een piep in het linkeroor: betekent slecht bericht

Weet je wat pas ongeluk brengt? Op vrijdag de dertiende een lieveheersbeestje plat trappen omdat je een kraai zag terwijl je al struikelend onder een ladder door loopt.

AMBER Alert Europe

Als een kind vermist raakt wil je dat iedereen hier zo snel mogelijk van op de hoogte wordt gesteld. Niet alleen in het land van herkomst maar in elk Europees land. Kortom, er moet grensoverschrijdend worden gedacht want heb jij ooit weleens meegemaakt dat een opgepakte ontvoerder later zegt: “ik durfde de grens niet over”. Een ontvoerder gaat al een grens over door het kind tegen zijn/haar wil mee te nemen, dan zal een landsgrens hem/haar echt niet afstoppen!

In 2013 kwam AMBER Alert Europe van de grond, mede door de inzet van AMBER Alert Nederland. Klik hier voor een overzicht van de deelnemende landen.

AMBER Alert Nederland

Begin 2016 waren er 2,8 miljoen Nederlanders en organisaties aangemeld voor het Nederlandse AMBER Alert. Een representatieve steekproef van de Nederlandse bevolking toont aan dat AMBER Alert 88 procent van de Nederlanders van 18 jaar en ouder bereikt. Dat komt neer op bijna 12 miljoen Nederlanders. Hoe mee hoe beter want de eerste 3 uur zijn cruciaal!

Gemiddeld wordt ongeveer 2 á 3 keer per jaar een landelijk AMBER Alert uitgestuurd voor een vermist kind dat in onmiddellijk levensgevaar verkeert. Daar staat tegenover dat enkele tientallen keren per jaar worden delen van het AMBER Alert-systeem worden ingezet voor het verspreiden van urgente kindervermissingen. Dat het succesvol genoemd mag worden staat buiten kijf, gemiddeld wordt 67% binnen 24 uur teruggevonden.

Urgente kindervermissing

Uiteraard levert elke vermissing risico op voor een kind, maar niet iedere vermissing komt in aanmerking voor het uitgaan van een AMBER Alert. De politie kan in gevallen van een urgente kindervermissing kiezen om delen van het AMBER Alert systeem in te schakelen, bijvoorbeeld alleen via social media en apps.

Zoek mee bij AMBER Alerts en urgente kindervermissingen, hoe meer ogen hoe groter het bereik!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.