afbeelding versterkt Dag van AMBER

13 januari – Internationale Dag van AMBER Alert

Internationale Dag van AMBER Alert

Stichting AMBER Alert Europe stuurt al 13 jaar AMBER Alerts en Vermist Kind Alerts uit in Nederland voor vermiste kinderen in gevaar. In 94% van de meer dan duizend gevallen werd het vermiste kind teruggevonden. Per 23 november verstuurt het Burgernetsysteem van de politie regionale en landelijke alerteringen naar alle burgers die de Burgernetapp hebben gedownload in het gebied waarin de politie de melding kiest te verspreiden.

Ook het Vermist Kind Alert wordt vanaf deze datum via de Burgernetapp verspreid. Dit is ook onder de naam Amber Alert, waarbij in de melding zelf staat of het om een ontvoering of om levensgevaar gaat. Naast verspreiding via de Burgernetapp wordt een Amber Alert verder ook verspreid via politie.nl, digitale schermen in het OV en winkels en op diverse andere nieuwssites.

Wie wordt op Dag van AMBER Alert herdacht?

Op 13 januari 1996 werd in Arlington (Texas) de negenjarige Amber Hagerman ontvoerd. Enkele dagen laten werd zij vermoord teruggevonden. De onopgeloste ontvoering en moord op het meisje leidde tot de ontwikkeling van het AMBER Alert systeem (America’s Missing: Broadcast Emergency Response) in de Verenigde Staten. Op Internationale Dag van AMBER Alert wordt Amber en het ontstaan van AMBERT Alert internationaal herdacht.

Aan welke criteria moet een Alert voldoen?

  • het kind is (zeer waarschijnlijk) ontvoerd door een onbekend persoon of personen, of het kind is vermist en er
  • bestaat direct gevaar voor het leven van het kind
  • ’t vermiste kind moet jonger zijn dan 18 jaar
  • er is voldoende informatie over het slachtoffer, een mogelijke ontvoerder of een gebruikte auto, zodat de kans
  • vergroot wordt dat het kind gelokaliseerd kan worden
  • het AMBER Alert moet zo snel mogelijk na de ontvoering of vermissing worden gebruikt

Urgente kindervermissing

Uiteraard levert elke vermissing risico op voor een kind, maar niet iedere vermissing komt in aanmerking voor het uitgaan van een Alert. De politie kan in gevallen van een urgente kindervermissing kiezen om delen van het Alert systeem in te schakelen, bijvoorbeeld alleen via sociale media en sms.

Hoe gaat het in Europa?

Als een kind vermist raakt wil je dat iedereen hier zo snel mogelijk van op de hoogte wordt gesteld. Niet alleen in je eigen land maar in elk Europees land. Want er is geen één kindontvoerder die zegt: “pak mij maar op, ik durf de grens niet over te gaan”. Een kindontvoerder gaat al een grens over door het kind tegen zijn/haar wil mee te nemen, daarom zal een landsgrens hem/haar echt niet afstoppen! Om ervoor te zorgen dat kinderen ook over de grens beter opgespoord konden worden werd AMBER Alert Europe in maart 2013 gelanceerd.

Stichting AMBER Alert Europe helpt Europese landen bij het opzetten en/of verder verbeteren van hun nationale waarschuwingssysteem voor vermiste kinderen oftewel AMBER Alert-systeem. Tot deze landen behoren Polen, het Verenigd Koninkrijk, Tsjechië, Italië, Slowakije, Luxemburg, Malta en Zwitserland. Malta (2017), Luxemburg (2016) en Slowakije (2015) hebben een nationaal AMBER Alert-systeem dat werd ontwikkeld door  de Stichting.

Europese politienetwerk vermiste personen

Om meer vermiste personen in heel Europa te redden is er een netwerk opgericht bestaande uit politie-experts op het gebied van vermissing. Dat netwerk heet Police Expert Network on Missing Persons (PEN-MP). Het Police Expert Network on Missing Persons (PEN-MP), opgericht in 2016, is officieel erkend door de Raad van de Europese Unie en al haar lidstaten.

Tot dusver bestaat het PEN-MP uit meer dan 80 wetshandhavingsdeskundigen uit 33 landen. Het doel van het PEN-MP is om rechtshandhavingsexperts op het gebied van vermiste personen, in het bijzonder kinderen, samen te brengen. Eveneens biedt de PEN-MP specialistische ondersteuning, advies en training aan haar leden

Deel dit bericht