12 september – Europese Actiedag tegen Migraine | Internationale Dag van Zuid-Zuid samenwerking

Europese Actiedag tegen Migraine

De allereerste Europese Actiedag tegen Migraine werd in 2006 georganiseerd door de non-profit organisatie European Migraine & Headache Alliance (EMHA), een overkoepelende organisatie die nu actief is in 19 landen waarbij 25 patiëntenorganisaties zijn aangesloten. Al deze organisaties willen migraine beter bespreekbaar maken en uitleggen wat migraine nu precies is. Nog steeds wordt migraine met spanningshoofdpijn verwart met als gevolg dat iemand misschien verkeerd of onvoldoende behandeld wordt. Wist je trouwens dat iedere dag zo’n 70.000 Nederlanders een migraineaanval hebben?

#MigraineBrighterFuture

Op de Europese actiedag tegen Migraine lanceert de EMHA de online campagne #MigraineBrighterFuture. Een campagne waarbij wereldwijd patiënten en niet-patiënten worden betrokken om migraine meer bekendheid te geven. Hoe je kunt deelnemen? Vrij eenvoudig eigenlijk: zet een foto op sociale media inclusief de hashtag #MigraineBrighterFuture en begin een zin met de woorden: “For the chance to …”. Deze zin vertegenwoordigt een dagelijkse bezigheid die tijdens een migraineaanval bijna niet te doen is. Bijvoorbeeld: “For the Chance to get back to work”. Werken is niet makkelijk als je een migraineaanval krijgt.

De Migraine Tour

Vandaag worden in Nederland diverse activiteiten georganiseerd die te maken hebben met “migraine”. Hoofdpijnnet en de Vereniging van Nederlandse Hoofdpijncentra starten bijvoorbeeld vandaag met de Migraine Tour. Dit houdt concreet in dat diverse hoofdpijncentra extra aandacht schenken aan migraine.

De Gouden Tip

Uit mijn naaste omgeving weet ik hoe vervelend migraine kan zijn en daarom ben ik op zoek gegaan naar de gouden tip. Ik zeg maar zo; vraag niet hoe het kan maar profiteer er van:

  • eet naturel chips wanneer een migraine aanval opkomt zetten
  • los elke dag een theelepeltje gemberpoeder in water op en drink het op
  • eet een frambozen waterijsje of drink lavendelthee, dat verlicht de pijn
  • appelsap drinken zodra je vlekken gaat zien
  • frisse lucht en macaroni eten
  • stop ongeveer 10 jeneverbessen in je kussensloop en je migraine blijft weg. Wel elke week verversen anders drogen ze teveel uit.
  • ga op je rug liggen en wrijf met je handen over je onderbuik(darmen) totdat het begint te borrelen, de migraine verdwijnt langzaam

Zuid-Zuid samenwerking

Dit jaar is het 40 jaar geleden dat 138 lidstaten van de Verenigde Naties haar goedkeuring gaven aan het Buenos Aires Plan of Action (BAPA). Een actieplan voor het bevorderen en uitvoeren van technische samenwerking tussen ontwikkelingslanden. De Internationale dag van de Verenigde Naties voor Zuid-Zuid samenwerking viert de behaalde resultaten van de afgelopen jaren, De VN benadrukt dat de geleverde inspanningen voor samenwerking tussen de ontwikkelingslanden hun vruchten afwerpt.

Wat is het verschil Noord-Zuid- en Zuid-Zuid samenwerking?

De rijke landen (“het Noorden”) geven traditionele ontwikkelingshulp door het geven van geld en kennis aan arme landen (“het Zuiden”), dit wordt de Noord-Zuid samenwerking genoemd. Het “wij-zullen-u-wel-helpen” principe. De Zuid-Zuid samenwerking heeft een compleet andere insteek, de landen zien elkaar als gelijkwaardige ontwikkelingspartners die samenwerken in solidariteit. Ze wisselen oplossingen en constructieve ideeën uit over bijvoorbeeld honger- en armoede-bestrijding uit zelf eerdere opgedane ervaringen. Zo liet Bhutan Costa Rica de voordelen van Bhutaanse rode rijst zien en Costa Rica op haar beurt introduceerde de biologische ananas in Benin.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.