foto ondersteunt blog bookstore day

12 september – Bookstore Day | Dag van de Boerin | Open Monumentendag | Nationale Orgeldag | Dag van de Vrijmetselarij | Dag van de Hoed | Wereld Eerste Hulp dag | Europese Actiedag tegen Migraine | Dag van de Mindfulness | Dag voor Zuid-Zuid samenwerking | Dag van de Gezonde Buurt | Botterdagen Elburg | Weekend van het Varken

4e editie Nederlandse Bookstore Day

Bookstore Day wordt normaliter in het voorjaar gevierd. Dit jaar was dat op 16 mei. De reden waarom deze dag verplaatst is zal je duidelijk zijn, zo niet dan geef ik je een hint….het begint met een c en eindigt op orona. De Nederlandse Bookstore Day is een initiatief van boekhandelsorganisatie Libris, in samenwerking met schrijver Yaël Vinckx. De Stichting CPNB heeft een ondersteunende rol.

Elk zichzelf respecterende “dag van” heeft een ambassadeur, zo ook Bookstore Day. Dit jaar zijn er zelfs zes. Wie het zijn? Dat is de familie Chabot. Zij bezoeken boekhandels in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Zijn er nog voordeeltjes te halen? Ja zeker. Er zijn speciale uitgaves, in prijs verlaagde titels en andere exclusieve boeken te verkrijgen. Auteurs, dichters, illustratoren, kookboeken- en kinderboekenschrijvers gaan bij boekhandels op bezoek.

Dag van de Boerin

Boerin Gerda Briene is de initiator van Dag van de Boerin. Zij vond in 2013 dat het tijd werd dat boerinnen een “eigen dag van” moesten krijgen voor al het vaak onzichtbare werk dat zij verrichten op, rond en in de (zorg)boerderij(winkel). Na wat heen en weer getweet met deze en gene riep zij met de volgende Tweet officieel de Dag van de Boerin uit: Ik ben zo blij! Vandaag is het DAG VAN DE BOERIN! #dvdboerin.

Al snel werd deze Tweet trending topic en de hashtag #dvdboerin kwam dat jaar en de jaren er na nog vaak voorbij! In 2016 werd dankzij de versterking van Martine Wolters voor het eerst een heuse #boerinnenswap georganiseerd.

Boerinnenswap

Nee het is geen Jouw Boerin, Mijn Boerin waaraan je kunt meedoen. Boerinnenswap betekent dat boerinnen voor elkaar een verwen- of hart-onder-de-riem pakketje maken dat op Dag van de Boerin wordt uitgepakt. Om dit jaar mee te doen ben je te laat. Wil je volgend jaar meedoen aan de Boerinnenswap dan is het handig om te weten dat Dag van de Boerin altijd op de 2e zaterdag in september valt. Tot ongeveer een maand van te voren kun je via een e-mailtje je opgeven.

Open Monumentendag

Sinds 1987 wordt in Nederland het tweede weekend van september gereserveerd voor de Open Monumentendag(en). Sindsdien is Open Monumentendag in Nederland ook uitgegroeid tot één van de grootste culturele evenementen. Ongeacht COVID-19 gaat Open Monumentendag door, wel aangepast aan de realiteit. Alle monumenten die fysiek of digitaal hun deuren kunnen openen en activiteiten doen mee.

Mijn advies voor deze editie: ga niet onvoorbereid op pad, check thuis eerst wat er in je omgeving open is en reserveer wanneer mogelijk een plekje. Het meest veilige is om virtueel op pad te gaan.

Je kunt de deelnemers aan de Open Monumentendagen herkennen aan de speciale Open Monumentendag-vlag. Er valt nog meer te bezichtigen dit weekend. Nationale Orgeldag en Dag van de Vrijmetselarij vallen namelijk altijd samen met Open Monumentendag(en) en delen (bijna) hetzelfde thema. Ook Dag van het Joods Cultureel Erfgoed valt traditioneel in dit weekend en wel op zondag.

Nationale Orgeldag

Op Nationale Orgeldag kun je door het hele land naar orgels luisteren, kijken en soms mag je zelfs het orgel bespelen. Dit jaar wordt geadviseerd om niet extra te gaan reizen. Bezoek lokaal, eventueel regionaal, kerken en orgels. Ook de Landelijke Openingsmanifestatie van de Nationale Orgeldag 2020 in Utrecht is afgelast.

Dag van de Vrijmetselarij

Er zijn loges die de mogelijkheid zien om met in acht neming van de coronamaatregelen de jaarlijkse open Dag van de Vrijmetselarij te organiseren. Wil je een loge bezoeken kijk dan eerst even op de website of Facebookpagina van desbetreffende loge of deze vandaag geopend is. Gaat de open dag door dan staan de deuren wagenwijd open en staan de broeders en zusters klaar om al je vragen te beantwoorden.

Welke “dagen van” staan er nog meer te schitteren in de agenda?

Door COVID-19 afgelast of veranderd qua invulling:

Deel dit bericht