12 maart – VGWM-dag | Wereld Nieren Dag | Dag tegen Internetcensuur

17e Landelijke VGWM-dag

Kan me goed voorstellen dat je geen flauw idee hebt waar de Landelijke VGWM-dag overgaat. Er ging bij mij ook niet meteen een lichtje branden. Eerst stap 1. Wat betekent de afkorting VGWM? VGWM staat voor Veiligheid-, Welzijn-, Gezondheid- en Milieucommissie. Het is dus een dag voor leden van de VGWM-commissie? Bijna goed. Het schijnt dat de Landelijke VGWM-dag ook interessant is voor: OR-leden, ambtelijk secretarissen en adviseurs medezeggenschap, bestuurders, preventiemedewerkers en arbo-professionals

Stap 2. Wat doet de VGWM-commissie

Niet ieder ondernemingsraad spreekt over een VGWM-commissie, soms wordt het bijvoorbeeld de arbocommissie genoemd. Maar dit terzijde. De commissie voor Veiligheid, Gezondheid, Welzijn en Milieu houdt zich onder meer bezig met veilige arbeidsomstandigheden, het welzijn van medewerkers, duurzaam gebruik van grondstoffen, bespreken van verzuimcijfers en de commissie onderhoudt het contact met de Inspectie SZW. In deze commissie zitten ondernemingsraad leden (afgekort tot OR-leden) en medewerkers die de ondernemingsraad adviseren.

Wereld Nieren Dag

World Kidney Day (WKD) heeft als doel mondiaal mensen te laten beseffen hoe belangrijk gezonde nieren zijn. Daar aan vast gekoppeld zit: promoten preventief gedrag, uitleg over de risicofactoren en last but not least meer begrip kweken voor nierpatiënten. De internationale 2020 campagne benadrukt het belang van preventieve interventies. Met andere woorden: het vroegtijdig opsporen van nierziekten en nieraandoeningen om uiteindelijk nierfalen te voorkomen.

NierCheck onderzoek in Breda

Misschien is dit nieuwsfeitje je ontgaan maar in november 2019 is in de regio Breda voor het eerst in de wereld een regionaal bevolkingsonderzoek naar nierschade gestart. Een bevolkingsonderzoek als preventieve middel kan erg lonend zijn. Van de 1,7 miljoen Nederlanders die chronische nierschade heeft weet slechts de helft hier van af. Door nierschade vroegtijdig op te sporen kan een behandeling sneller worden gestart en kan nierfalen mogelijk worden voorkomen. De resultaten van de 15.000 deelnemers (tussen de 45 en 80 jaar) zijn nog niet bekend.

Werelddag tegen Internetcensuur

Ter gelegenheid van de Werelddag tegen Cybercensuur (World Day Against Cyber-Censorship) onthult Reporters Without Borders (RSF) dit jaar voor het eerst een lijst van digitale entiteiten die jagen op journalisten. Even tussen ons….wat zijn in hemelsnaam digitale entiteiten? Zoals ze zeggen bij 2 voor 12 dat zoeken we op dat heb ik ook gedaan. Ga er maar even voor zitten: een digitale entiteit is een online identiteit die staat voor een persoon, organisatie, apparaat of zelfs dier. Dit overzicht is niet compleet maar de entiteiten die in dit overzicht staan vermeld zijn een bedreiging voor de vrijheid van mening en meningsuiting.

Deel dit bericht