12 januari – Kiss A Ginger Day | Agatha Christie

Internationale Kus een Roodharige Dag

Heb jij rood haar en heb je er een hekel aan dat je door wildvreemden, ook al is het goed bedoeld, op de wang wordt gekust? In dat geval adviseer ik je om vandaag binnen te blijven want het is vandaag International Kiss A Ginger Day (Kus een Roodharige Dag), dus zoek dekking!

South Park

Het is natuurlijk wel een beetje aparte internationale “dag van” maar deze dag is in 2009 niet voor de lol in het leven geroepen. Roodharigen zijn vaker lijdend onderwerp van pesterijen alleen maar vanwege hun bleke huidskleur, rossige haar en sproeten. Het toppunt was toch wel toen een figuur uit de satirische animatieserie South Park in 2005 een haatspeech hield waarin hij opriep tot discriminatie en pesterijen gericht tegen “Ginger Kids”. Deze aflevering liet zien hoe makkelijk mensen te manipuleren zijn om bepaalde groepen mensen buiten te sluiten.

Helaas is niet iedereen bekend met het concept “satire” en deze aflevering werd de aanleiding voor jongeren om random roodharige leeftijdsgenootjes in elkaar te slaan, niet zelden tot bloedens toe!

“Kick A Ginger Day”

Een veertienjarige jongen uit Vancouver werd zo geïnspireerd door deze aflevering van South Park dat hij in 2008 een Facebook-groep oprichten en 20 november uitriep tot “National Kick a Ginger Day“. De groep had al snel meer dan 5.000 leden, en helaas namen sommige mensen het al te letterlijk. Resultaat: er werden daadwerkelijk op 20 november op scholen roodharige kinderen aangevallen.

Het tegengeluid

Dat niet alle Amerikanen compleet maf zijn bewees Derek Forgie. In 2009 bedacht hij ook een Facebookgroep waarin hij opriep voor meer verdraagzaamheid ten opzichte van roodharigen. Zijn “Kiss A Ginger Day” is het ludieke antwoord op de “Kick a Ginger Day”.

Of je nu gepest wordt vanwege je haar- of huidskleur maakt weinig uit, tegen pesten moet hard worden opgetreden. Ook als grap bedoelde pesterijen of puber pesterijen zoals in het geval van de 15-jarige Tharukshan Selvam uit Heerlen kunnen verstrekkende gevolgen hebben. STOP pesten NU!

Sterfdag Agatha Christie

Haar boeken zijn in meer dan 108 talen vertaald en zij is daarmee de meest vertaalde auteur in de geschiedenis. Beroemdste personages van Agatha Christie zijn de Belgische detective Hercule Poirot en de oude vrijster en amateur-detective Miss Marple. Leuk weetje: Alleen van de Bijbel zijn meer boeken verkocht!

Ik ben Agatha Christie fan!

De foto die bovenaan deze blog staat is een foto van een deel van mijn Agatha Christie boeken. Zij is ook veruit mijn meest favoriete schrijver, dat zal denk ik geen verrassing zijn. Mijn voorliefde blijft niet alleen bij haar boeken, ook de films en series die gebaseerd zijn op haar verhalen mag je daartoe rekenen. Haar boeken zitten zo ingenieus in elkaar, vol met misleidingen dat het je enorm moeilijk wordt gemaakt om voor het einde al te weten wie de dader(s) is.

Keer op keer blijkt maar weer dat ik géén Miss Marple ben. Wie is de Mol is al te moeilijk voor me. 😉

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.