12 februari – Internationale Dag van het Huwelijk | Red Hand Day | Internationale Darwin Dag

Internationale Dag van het Huwelijk

World Marriage Day  komt uit de koker van de katholieke organisatie Worldwide Marriage Encounter en wordt ieder jaar op de tweede zondag in februari gevierd. Deze “dag van het huwelijk” brengt hulde aan de schoonheid van trouw, opoffering en vreugde in het dagelijkse huwelijksleven. Dat is op zich wel een leuk initiatief totdat ik verder las: een huwelijk dat bestaat uit één man en één vrouw. Door het overvloedige christelijk sausje dat over deze dag heen is geschonken is men even vergeten dat niet alleen een mannetje/vrouwtje huwelijk het fundament van het gezin of de hoeksteen van de samenleving is tegenwoordig.

Red Hand Day

Vandaag is het Red Hand Day, ook wel bekend onder de naam: Internationale dag tegen de Inzet van Kindsoldaten. Deze internationale dag werd in 2002 opgericht, toen op 12 februari 2002 het Protocol kinderen in gewapende conflicten bij het Verdrag van de Rechten van het Kind in werking trad. Dit protocol is aangenomen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in mei 2000 en is geratificeerd door 159 landen.

De “rode hand” is wereldwijd het protestsymbool om nee te zeggen tegen de rekrutering en inzet van kindsoldaten. Vandaag worden wereldwijd honderdduizenden rode handafdrukken verzameld en overhandigd aan politici en verantwoordelijke partijen, met inbegrip van de VN-secretaris-generaal. Heeft deze actie en internationale dag enige invloed gehad? Helaas, er zijn nog steeds meer dan 250.000 kinderen die worden ingezet als soldaten in oorlogen.

Internationale Darwin Dag

In zijn geboorteplaats, Shrewsbury, wordt sinds 2003 de hele maand februari uitgetrokken om Darwin te herdenken. Het doel van deze maand is om mensen te enthousiasmeren en begrip te kweken voor de prachtige wereld waarin we gezamenlijk leven met alle planten en dieren.

Natuurlijke selectie

Charles Darwin, geboren op 12 februari 1809 in het Verenigde Koninkrijk, gestorven op 19 april 1882. Deze natuurwetenschapper was verantwoordelijk voor een aantal zeer belangrijke boeken waarin hij diverse theorieën presenteerde die zorgde voor een compleet andere kijk op de wereld. Zijn bekendste boeken zijn:

  • Over het ontstaan van soorten; een invloedrijk boek waarin hij zijn evolutietheorie beschrijft. De term “natuurlijke selectie”wordt geboren.
  • De afstamming van de mens – en selectie in relatie tot sekse; in dit boek wordt voor het eerst geopperd dat aapachtige en alle mensen één en dezelfde voorouder hebben.
  • Het uitdrukken van emoties bij mens en dier; dit boek vormt nog steeds de basis voor onderzoek naar gelaatsuitdrukkingen en emotionele leven van mensen en dieren.

Darwin: De natuurlijke selectie is het belangrijkste, maar niet het enige middel tot mutatie”.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.