afbeelding versterkt nationale slootjesdagen

11 juni – Nationale Slootjesdagen | Nationale Moetenvrije Dag | Oerol | EK voetbal 2021 | Dutch Vespa Days | Dag van de Wijkverpleging

7e editie Nationale Slootjesdagen

De initiatiefnemer voor Nationale Slootjesdagen is het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid. Is je wellicht beter bekend onder de afkorting IVN. Tijdens de Nationale Slootjesdagen gaan (groot)ouders en de (klein)kinderen van 4 t/m 12 jaar samen op avontuur langs de waterkant. Op ruim 100 locaties staan IVN-natuurgidsen klaar met schepnetjes, loeppotjes en zoekkaarten om alle kleine en grote onderzoekers alles te leren en laten beleven over de natuur in de sloot!

Doe op Nationale Slootjesdagen aan het Slootjesonderzoek

Ook dit jaar vraagt het IVN aan de deelnemer om alle waterbeestjes te tellen en de helderheid van het water te meten. Aan de hand hiervan kan de kwaliteit van het water worden afgelezen. Fijne slootjesdagen en zorg dat je niet in alle zeven sloten te gelijk loopt deze dagen. Of überhapt.

Nationale Moetenvrije Dag

Het initiatief voor de eerste Nationale Moetenvrije Dag komt van Rick van Asperen, schrijver van het boek De groeten met moeten. “Zolang we blijven geloven dat we dingen van anderen moeten, ontkennen we het belang van onze eigenwaarde”, aldus Rick. Buiten dat. Het woord moeten kan ook erg dwingend over komen. Tijd voor verandering en daarom werd in 2016 voor het eerst de Nationale Moetenvrije Dag georganiseerd. Vind het zo’n leuk initiatief dat ik deze dag gewoon lekker op mijn “dagen van” kalender blijf zetten.

Niet omdat het moet, maar omdat jij het kan

De uitdaging is om vandaag niet het woord moeten te gebruiken maar een synoniem hiervoor. Om je op weg te helpen heb ik een aantal woorden op een rijtje gezet die ongeveer hetzelfde betekenen als moeten.

behoeven dienen verlangen gehouden zijn te
behoren hoeven verplicht zijn hebben te
betamen horen willen kan/mag
believen mogen zullen motten

Mijn meest favoriete alternatief voor het woord moeten is toch echt het motten.

EK voetbal 2021

Tja, wat zal ik over de vandaag startende Europese Kampioenschappen 2021 voor mannen schrijven. Dat we er 7 jaar op hebben moeten wachten, is algemeen bekend. Dat hét Oranjegevoel nog niet bij iedereen aanwezig is, dat is ook bekend. Kan je vertellen dat ik echt wel een Oranje fan ben. Zowel van het vrouwen- als het mannenvoetbal. Maar om nu te zeggen dat hét al kriebelt, nee. Mijn Oranjegevoel zakte onder nul nadat ik deze week het optreden van John de Bever zag bij Tijd voor MAX. Hij stond daar alsof hij liever daar niet was geweest. En dan die 2 huppende dames op de achtergrond. Tjonge jonge. Als je het daar van moet hebben? Daarmee haal je die lach echt wel van mijn gezicht.

De verwachtingen zijn trouwens niet al te hoog gespannen. “De groepsfase komen we wel door, maar dan?”, hoor je te pas en te onpas. Ligt er helemaal aan op welke plaats je eindigt. Misschien heel misschien trek ik na de groepsfase mijn juichcape wel aan. En hoe zit het met jou Oranjegevoel?

Onderstaande dagen gaan door, zijn uitgesteld of gaan online.

Deel dit bericht