11 februari – Internationale Dag van Vrouwen en Meisjes in Bètawetenschappen | Europese Dag van Alarmnummer 112 | Wereldziekendag

Int. Dag van Vrouwen en Meisjes in Bètawetenschappen

We kunnen een nieuwe “dag van” toevoegen aan de kalender. In december 2015 hebben de lidstaten van de Verenigde Naties een resolutie aangenomen om jaarlijks een dag te organiseren waar we stil staan bij de cruciale rol die vrouwen en meisjes spelen in de bètawetenschap, techniek en ICT. Eveneens is deze dag bedoeld om meer meisjes en vrouwen te bereiken en ze te laten zien hoe boeiend de wetenschap, technologie en ICT is.

De VN hoopt ondermeer met de Internationale Dag van Vrouwen en Meisjes in Bètawetenschappen vrouwen en meisjes meer kansen te geven in deze tak want van gendergelijkheid is hier geen sprake.

Europese Dag van Alarmnummer 112

In alle lidstaten van de Europese Unie is 112 hét gratis alarmnummer dat je met een vaste lijn of mobiel belt voor potentieel levensgevaarlijke situaties, ernstige misdrijven of situaties waarin sprake is van acute dreiging. Je kunt in 5 talen je verhaal doen; Engels, Frans, Duits, Italiaans of Russisch. Spreek je bijvoorbeeld geen Frans dan kan er een beroep gedaan worden op een tolkendienst. Ook in Israël, Turkije en Rusland roep je telefonisch hulp in door 112 te bellen. Ga je op vakantie buiten Europa? Weet dan welk alarmnummer je moet bellen!

Heb je in Nederland hulp nodig maar het is niet spoedeisend? Bel dan het algemeen politienummer 0900-8844.

Wereldziekendag

De initiatiefnemer voor  de alweer 24 Wereldziekendag was paus Johannes Paulus II. Dat deze paus voor deze dag heeft gekozen heeft een diepere achterliggende betekenis. De paus kreeg in 1991 te horen dat hij aan de ziekte van Parkinson leed (de rest van de wereld kreeg dit pas jaren later te horen), daarmee was het lot van deze paus bezegeld.
Dat besefte paus Johannes Paulus II zich maar al te goed, hij realiseerde zich dat het pad dat God voor hem had uitgestippeld een weg zou worden waarin pijn en lijden geen onbekenden zouden zijn. De dag waarop de Kerk het feest van Onze Lieve Vrouw van Lourdes viert werd door paus Johannes Paulus II op 13 mei 1992 ook uitgeroepen tot Wereldziekendag.

Onze Lieve Vrouw van Lourdes

We hebben allemaal wel eens gehoord over de wonderbaarlijke genezingen die aan Lourdes worden toegeschreven. Op 20 juni 2013 heeft Mgr. Giovanni Giudici, bisschop van Pavia (Italië), de 69e genezing van Lourdes officieel erkend. Bijna 70 “wonderen” sinds 11 februari 1858, de dag dat Maria voor het eerst verscheen aan Bernadette Soubirous in de grot van Massabielle, even buiten het stadje Lourdes.

In het heiligdom worden vandaag duizenden pelgrims verwacht om deze bijzondere dag te vieren. Je kunt via TV Lourdes de eucharistieviering, het angelusgebed bij de grot en ’s avonds de lichtprocessie live volgen.

Wist je dat meer dan de helft van de genezingen te maken had met het water van Lourdes?

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.