11 december – Internationale Dag van de Bergen

Internationale Dag van de Bergen

Ieder jaar op 11 december eren wij de hoge plekken van de aarde: de bergen!
Deze dag is in 2003 door de Food and Agriculture Organization (FAO) in het leven geroepen om even stil te staan bij het belang van de bergen voor het leven op aarde en is later door de VN als officiële VN-Dag doorgevoerd.
Het thema van dit jaar is: “Het promoten van bergproducten voor een beter levensonderhoud”.

Wat zijn bergproducten?

Bergproducten zijn producten die vervaardigd zijn in de bergen en er eventueel ook verwerkt zijn.
Het eerste wat bij me opkomt is de paarse Milka koe en dus chocolade maar er komen nog veel meer kwaliteit producten uit de bergen, zoals: vlees, specerijen, water, medicinale planten, marmelades, honing, fruit en wijnen.

Hoge kwaliteit

Bergproducten staan bekend om hun hoge kwaliteit, lekkere smaak en andere textuur. Dit valt makkelijk te verklaren, denk maar weer aan die Milka koe. Zij loopt lekker op de Alpenlandweide te grazen en krijgt daardoor ook een heleboel Alpenkruiden naar binnen en ze drinkt water uit natuurlijke bronnen. Dat verklaart de heerlijke smaak van de kazen en melk. Maar ook het traditionele verwerkingsproces waarbij technieken worden gebruikt die al generaties lang gehanteerd worden speelt een belangrijke rol.

Duurzaam

Vaak zijn bergproducten wat duurder maar als je deze specifieke producten koopt ondersteun je de lokale bevolking die op haar beurt weer zorgt voor een biodiversiteit in de berggebieden en het onderhoud ervan. Het uiteindelijke doel is een duurzame samenleving.

Bergvakantie

Wie ooit op vakantie is geweest in de bergen weet dat je niet kan uitleggen wat voor soort gevoel het je geeft als je omringt wordt door bergen die 4.000 meter hoog of hoger zijn.
Wij zijn vorig jaar naar Zwitserland (‪Saasgrund‬) op vakantie geweest, en voor mijn partner was het de eerste keer in de bergen. Vaak heb ik haar verteld hoe machtig mooi ik het vond om in de bergen te zijn en nu kon ze voor het eerst zelf ervaren wat het met je doet. Ze was overweldigd en overdonderd en kon nu pas begrijpen wat ik bedoelde.

Bergsport

In de zomer gingen we naar de bergen om te wandelen, te kanoën en soms te fietsen. Maar je kunt nog veel meer doen: mountainbiken, paragliding, fietsen, rafting, kajakken, canyoning, abseilen, bergbeklimmen.
’s Winters gingen we naar de bergen om te skiën, te langlaufen en te rodelen. Ben jij meer een avontuurlijk persoon dan kan ik je de sneeuwschoenlopen wandeltochten aanraden. Natuurlijk zijn er meer wintersport sporten te beoefenen, snowboarden en funboarden bijvoorbeeld.

Mijn top 5 van de meest vreemde wintersport sporten:

    • Horse-boarding → je op je ski’s laten voorttrekken door een paard
    • Bootskiën → in een rubberboot van de bergen af, remmen doe je met een parachute
    • Ski-joring → je op je ski’s laten voorttrekken door een auto of een motor
    • Snorkelskiën → met een snorkel op je hoofd in metersdiepe poedersneeuw naar beneden suizen
    • Windweapon → op alpineski’s met een driehoekig zeil achter je rug de berg afsuizen

Wees voor één keer Heidi of Peter en dartel door de Alpenwei. Er gaat een wereld voor je open! Jodelahiti

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.