afbeelding versterkt ijsthee dag

10 juni – Nationale IJsthee Dag | Internationale Heraldiek Dag | Wereld Art Nouveau Dag | Nationale Prokkelstagedag | Dag van de Wijkteams | Internationale Spoorwegovergang Dag | Dag van de Vrachtwagenchauffeur

Foto gebruikt voor banner is afkomstig van Lipton Ice Tea

Nationale IJsthee Dag

Heerlijk voor de dorst; een glas ijskoude ijsthee, al dan niet opgefleurd met een schijfje citroen en/of ijsblokjes. Drinken veel mensen ijsthee? Na Coca-Cola is de ijsthee van Lipton de meest gedronken frisdrank van Nederland. Even een kennis vraagje. Wie is de bedenker van ijsthee? Nee dat was niet de Schotse Sir Thomas Lipton. We gaan een paar honderd jaar terug in de tijd. In Engelse en Amerikaanse kookboeken staat te lezen dat thee sinds het begin van de 19e  eeuw al koud wordt gedronken. Het werd gemaakt van groene thee en aangelengd met sterke drank. Vanwege de hoeveelheid sterke drank werd dit drankje punches genoemd. De punches hadden namen als Regent’s Punch, Charleston’s St. Cecilia Punch en  Chatham Artillery Punch. Het oudste gedrukte recept (1879 voor zoete thee (ijsthee)  is afkomstig van Marion Cabell Tyree en staat in Housekeeping in Old Virginia. En dat was zonder sterke drank.

Echter, het was in 1904 tijdens de Wereldtentoonstelling in St. Louis dat ijsthee werd gepopulariseerd en gecommercialiseerd. Daarvoor gaan de credits naar de directeur van het Oost-Indische paviljoen Richard Blechynden. Zijn gratis warme thee werd vanwege de extreme hitte niet gedronken. Inventief als hij was transformeerde hij zijn warme thee om naar een koude variant. Deze gratis koude thee viel in de smaak bij de dorstige beursbezoekers. Daarom wordt vaak ten onrechte Richard Blechynden als de bedenker genoemd. Nu weet je dat dit ten onrechte is. Het bestond al veel langer, zelfs langer dan het in kookboeken terug te vinden is.

Maar je kunt ook zelf ijsthee maken!

Het internet staat vol met recepten om ijsthee te maken, al dan niet met een smaakje. Ik heb uiteindelijk gekozen voor een makkelijk zelf te bereiden ijsthee. Wat heb je nodig voor 6 glazen?

  • 6 theezakjes (smaak naar keuze)
  • 1,5 liter water
  • 1 citroen
  • eventueel verse blaadjes munt

Hoe ga je te werk?

Kook 500 ml water; als het water aan de kook is giet je het water in een kan. Vervolgens doe je de 6 theezakjes erbij en laat dit ongeveer 15 minuten trekken, of korter als je niet van sterke thee houdt.. Om het wat zoeter te maken kun je honing, zoetstof of gewoon suiker toevoegen. Na 15 minuten haal je de theezakjes eruit en voeg je 1 liter koud water toe. Zet de ijsthee (met verse blaadjes munt) in de koelkast om af te koelen. Serveer de ijsthee eventueel met een schijfje citroen.

Internationale Heraldiek Dag

Op 10 juni 1128 na Christus werd Godfried V van Anjou door zijn aanstaande schoonvader, koning Hendrik I van Engeland, in de kathedraal van Rouen tot ridder geslagen. Hij kreeg voor deze gelegenheid van Hendrik I van Engeland een blauw schild met daarop zes gouden leeuwen. Deze gebeurtenis was van internationale betekenis. Door dit huwelijk probeerde zijn schoonvader grip te houden op het pas door hem veroverde hertogdom Normandië. Zijn broer en diens zoon maakte ook aanspraak op Normandië. Godfried, bijgenaamd de Schone (Frans: Le Bel) en Plantagenet (omdat hij vaak een takje brem – planta genista – op zijn hoed droeg) was namelijk de hertog van Normandië, graaf van Anjou (provincie), Touraine en Maine (provincie). En daarom een belangrijk persoon als het om Normandië gaat.

Godfried speelde een belangrijke rol in de opbouw van de macht die zijn zoon Hendrik II in staat zou stellen om koning van Engeland te worden. De dynastie die toen aan de macht kwam wordt House of Plantagenet genoemd, naar Godfrieds bijnaam.

Ontstaan heraldiek

Het is de vraag of het tot ridder slaan van Godfried V van Anjou het eigenlijke begin is van de heraldiek zoals we die vandaag de dag kennen. Maar het is altijd leuk om een dag te hebben om deze de heraldiek te vieren! Tenminste als dit je hobby is. Kan me voorstellen dat je deze dag aan je voorbij laat gaan als je er niks mee hebt. Dus je hoeft niet je harnas om te doen en ten strijde te trekken.

Wereld Art Nouveau Dag

World Art Nouveau Day is in het leven geroepen om het Europese Art Nouveau erfgoed in het zonnetje te zetten. Niet voor niets heeft men daar de datum van 10 juni voor gekozen. Het is de sterfdag van twee wereldberoemde Art Nouveau architecten: Antoni Gaudí en Ödön Lechner. Sinds 2013 organiseert het Réseau Art Nouveau Network (RANN) op Wereld Art Nouveau Dag een fotowedstrijd, met ek jaar een ander thema. Dit jaar is het Animals in Art Nouveau. Sluitingsdatum was 6 juni jongstleden. Volgend jaar weer een kans.

Wereld Art Nouveau Dag in Nederland

Dit jaar wordt Wereld Art Nouveau Dag niet zo uitgebreid gevierd als de jaren voor de COVID-19-pandemie. Omdat het zo lang er uit zag dat er geen versoepelingen ozouden komen is het aanbod van activiteiten minder. Maar ze zijn er wel! Ook online. Het Haagse Art Nouveau Festijn is doorgeschoven naar het najaar (van 2 t/m 5 september 2021).

Onderstaande dagen gaan door, zijn uitgesteld of gaan online.

Deel dit bericht