10 februari – Wereld Paraplu Dag | Aswoensdag

Wereld Paraplu Dag

Vandaag worden er weer een aantal fikse buien verwacht, gelukkig is het vandaag Wereld Paraplu Dag is!
Wist je trouwens dat de paraplu zoals wij hem kennen met de stalen baleinen in 1852 ontworpen is door de Britse metaalbewerker Samuel Fox?
Hij wilde een minder zware paraplu ontwikkelen dan die tot dan toe werd gebruikt. Zijn ontwerp verving de paraplu die bestond uit geolied canvas doek en baleinen van hout. Samuel Fox ontwierp een paraplu die bestond uit een licht maar stevig stalen frame, met een doek van lichtere stoffen zoals zijde, katoen en linnen. Natuurlijk voorzien van een waslaagje want het moest toch de regen tegenhouden.

En dat is de reden dat de Wereld Paraplu Dag een eerbetoon aan Samuel Fox is!

De oorsprong

Volgens een klassiek Chinees Ceremonieboek (?) gaat de oorsprong van de paraplu (parasol ) terug tot ongeveer 2400 jaar voor Christus. De hogere klassen gebruikten een parasol als statussymbool.
Hoe de paraplu (parasol ) werkelijk is ontstaan zal een vraagteken blijven maar het is heel waarschijnlijk dat de paraplu is geëvolueerd van een primitieve schuilplaats van bladeren tot aan de paraplu zoals wij hem kennen.

Askruisje halen op Aswoensdag

Het askruisje is van oorsprong een symbool van berouw, boetevaardigheid en voorbereiding op het Paasfeest. Het as van het askruisje is afkomstig van de verbrande palmtakken van het jaar er voor, dit is sinds de 14de eeuw al zo. De palmtakken zijn het teken van overwinning en zegepraal daarentegen staat de as voor vernedering en rouw.

Waarom wordt er een kruisje gezet?

Vroeger was het halen van een askruisje bestemd voor zondaars die officieel tot boete waren veroordeeld, later ging men ervan uit dat iedereen tegen God of zijn medemensen had gezondigd.
De uitdrukking “in zak en as zitten” stamt ook uit die tijd want bij de boeteling werd toentertijd het as over zijn hoofd gestrooid en droeg hij een zak als boetkleed. Vandaar dat men zei “in zak en as zitten”.

Veertigdagentijd  (Vastentijd)

De veertigdagentijd begint op Aswoensdag met een boeteviering. Het omvat de periode van Aswoensdag tot Pasen maar als je de dagen optelt kom je uit op 46 dagen. Traditioneel wordt er op zondagen niet gevast dus blijven er 40 werkelijke vastendagen over.

Goed doel

Van oudsher is Aswoensdag, samen met Goede Vrijdag, een verplichte vastendag voor de katholieken onder ons.Ben je gedoopt en tussen de 18 en 60 jaar? Dan mag je op de vastendagen één volledige maaltijd nemen.
Gelukkig heeft de Rooms-katholieke Kerk de regels omtrent het vasten versoepeld. Als je tegenwoordig gedurende de veertigdagentijd je onthoudt van bepaalde luxe of gewoontes zoals roken, televisie kijken, snoep of alcohol is dat ook prima. Wat wel vaak wordt gedaan is het geld dat uitgespaard is doneren aan een goed doel.

Wat wel een voordeel is van soberheid en vasten, je raakt lekker je “wintervet” kwijt 🙂

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.