1 maart – Dag van de Zelfverwonding | Nationale Complimentendag | Anti-discriminatie-dag | Wereld Burgerbeschermingsdag

Dag van de Zelfverwonding

Graag wil ik op deze Self-Injury Awareness Day (#SIAD) twee misverstanden uit de weg ruimen over zelfverwonding. 1) Dat doen toch alleen tienermeisjes? Foute veronderstelling! Naar schatting doet 1 op de 6 jongeren het weleens. Van de volwassenen verwondt 0,01 tot 4 procent zichzelf wel eens bewust, 65 procent tussen de 25 en 54 jaar komt hierdoor zelfs op de Spoedeisende Hulp terecht! 2) Zelfverwonding? Is dat niet alleen maar aandachttrekkerij? Nee, absoluut niet. Want als mensen die zichzelf verwonden hun littekens of wonden verstoppen onder lange mouwen, lange broeken dragen in de zomer of polsbandjes dan kun je toch niet spreken over aandachttrekkerij? Als het echt aandachttrekkerij was dan liet men vol trots de wonden en littekens zien!

Laten we alsjeblieft stoppen met zelfbeschadiging (zelfverwonding) te verheerlijken op social media en televisie!

Nationale Complimentendag

Laat ik de 15e editie Nationale Complimentendag beginnen met een quote van de Amerikaanse psycholoog William James: “De diepst menselijke behoefte is de behoefte om gewaardeerd te worden”. Daar draait het om op Complimentendag. Laat zien dat je iemand waardeert zonder dat je daarvoor een presentje moet kopen maar puur en alleen door het geven van een wel gemeend compliment. Wat is er mooier dan wanneer je een compliment geeft, je bij de ontvanger een glimlach op het gezicht ziet verschijnen? Dan kan je dag toch echt niet meer stuk!

Anti-discriminatie-dag

De Joint United Nations Programme on HIV/AIDS (UNAIDS) roept dit jaar op Zero Discrimination Day mensen op “to make some noise”. Wanneer je gediscrimineerd wordt, laat je dan horen! Want discriminatie mag niet de reden zijn dat jij jouw ambities, doelen en dromen niet kan bereiken.

Discriminatie gaat om meer dan kleur of religie alleen; denk bijvoorbeeld eens aan mensen met een beperking en/of seksuele minderheden!

Wereld Burgerbeschermingsdag

Het thema van World Civil Defence Day 2017 is: “Samen met de Burgerbescherming tegen rampen”. Op Wereld Burgerbeschermingsdag wordt de inwerkingtreding van de ICDO Grondwet uit 1972 herdacht en worden twee hoofddoelen uitgelicht:

  • het belang van een burgerbeschermingonder de aandacht brengen
  • eerbetoon aan alle mannen en vrouwen van de burgerbescherming

In Nederland hadden we tot in 1986 de Bescherming Bevolking (BB). Van deze civiele beschermingsorganisatie werd verwacht dat zij de bevolking onder bijzondere omstandigheden zoals de gevolgen van oorlogshandelingen, maar ook grootschalige rampenbestrijding steun gaven. Voorlichting geven behoorden ook tot hun taak.

Tegenwoordig wordt in Nederland de rampenbestrijding uitgevoerd door organisaties die ook hulp verlenen bij “dagelijkse” incidenten. Dit is natuurlijk erg kort door de bocht want er komt veel meer bij kijken. Klik hier voor informatie over rampenbestrijding nationaal en internationaal.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.