1 januari – Nieuwjaarsdag | Nieuwjaarsduik | Werelddag van de Vrede

Tradities op Nieuwjaarsdag

Een ieder heeft zo zijn eigen tradities op nieuwjaarsdag, ook ik. Familiebezoek staat natuurlijk boven aan het lijstje, en wat dacht je van het Nieuwjaarsconcert door de Wiener Philharmoniker? Of het schansspringen in Garmisch-Partenkirchen? Ook de traditionele nieuwjaarsvuren mogen natuurlijk niet ontbreken.

Geen geluk gehad met je staatslot? Misschien heb je meer geluk met de Postcode Loterij en haar PostcodeKanjer. Waar je sowieso niet op hoeft te rekenen is dat ik aan dé Nieuwjaarsduik in Schevingen of überhaupt een nieuwjaarsduik meedoe. Ik duik liever achter de linzensoep van mijn moeder op 1 januari! 😉

Alternatief voor de nieuwjaarsduik

Hét alternatief: loop bij een temperatuur van -10 graden Celsius in je zwemkleding een parcours langs Prince, Bowie, Hazes, Elvis en vele anderen, allen gemaakt van ijs en sneeuw. Dit gratis alternatief wordt aangeboden door het grootste ijssculpturen evenement van Europa, het Nederlandse IJsbeelden Festival. Vind je dit niet cool?

Vind je het iets te “cool” dan zijn er sluiproutes waardoor je zo weer buiten staat. Oh ja, het parcours eindigt met rollen in de sneeuw.

Gratis chocomel en erwtensoep

Na afloop is er voor alle deelnemers gratis Chocomel en Unox Erwtensoep. Heb je niet de tijd gehad om alles goed te bekijken of te fotograferen dan krijg je bij de uitgang een stempel om het evenement lekker warm gekleed nogmaals te doorlopen. Om het wintergevoel compleet te maken verzorgt een DJ de Aprés Ski party.

Werelddag van de Vrede

Sinds 1967 wordt op 1 januari, aan het begin van het burgerlijke jaar en het kerkelijke feest van Maria, Moeder van God, ook bijzonder gebeden voor de vrede in de wereld. Elk jaar wijdt de Paus een apart schrijven aan deze Wereldgebedsdag voor de Vrede.

Boodschap van Paus Franciscus

Op 1 januari 2017 zal Paus Franciscus de boodschap voor de 50ste Werelddag van de Vrede uitspreken. De boodschap van Paus Franciscus staat in het teken van de geweldloosheid. De boodschap heeft als thema: Geweldloosheid: Een stijl van vredespolitiek.

In de vredesboodschap verdedigt de Paus de stelling dat geweldloosheid een belangrijk element kan zijn van een actieve vredespolitiek en bij de preventie van conflicten. Franciscus bepleit respect voor de cultuur en de identiteit van de volkeren, een breuk met het superioriteitsdenken, respect voor het internationale recht en de bestrijding van de illegale wapenhandel. Paus Franciscus licht zijn visie toe over het huidige klimaat van oorlog, dat hij eerder al omschreef als een soort Derde Wereldoorlog die in stukjes wordt uitgevochten.

Vrede is niet een geschenk van God. Het is een geschenk dat wij alleen aan elkaar kunnen geven.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.