afbeelding versterkt nieuwjaarsdag 2020

1 januari – Nieuwjaarsdag 2021 | Nieuwjaarsvegen | Familiedag | Wereldvredesdag | Publiek Domeindag | Euro Dag | Nieuwjaarsduik uit Blik

Nieuwjaarsdag 2021

Op nieuwjaarsdag 2020 gaan alle tradities overboord. Geen grote groepen die elkaar opzoeken om het nieuwjaar feestend te beginnen. Geen Nieuwjaarsduik in Scheveningen op Nieuwjaarsdag 2020. Families die niet naar de grootouders of ouders kunnen omdat er dringend wordt aangeraden om met niet meer dan 2 personen per dag op visite te laten komen. We moeten nog even volhouden. De maatregelen volgen. Zodra we zijn gevaccineerd dan gaan we het corona monster verslaan. Ik kijk zo uit naar dat moment. Weer gewoon mijn ouders kunnen omarmen, een kus geven. Zingen in het koor, naar het theater gaan, weer naar de stad durven te gaan. Weer leven zonder de handrem er op!

Tradities op nieuwjaarsdag

Ieder heeft zo zijn eigen tradities op nieuwjaarsdag. Ik net zo. Wat ik graag doe is kijken en luisteren naar het Nieuwjaarsconcert door de Wiener Philharmoniker gevolgd door het schansspringen in Garmisch-Partenkirchen. Op familiebezoek gaan om elkaar een gelukkig nieuwjaar te wensen staat altijd boven aan het lijstje. Tenminste normaal gesproken. Corona hé. Wij blijven dit jaar thuis en krijgen onze jongste (bonus) zoon met zijn partner op bezoek. Heerlijk is dat. En ik, ik duik ouderwets de keuken in om een lekkere hap te maken. Namens mijn familie en mijzelf wens ik je een pandemie-vrij, liefdevol, gelukkig en bovenal gezond 2021 toe. Moge het beste uit 2020 het slechtste zijn voor 2021.

Nieuwjaarsvegen

Weet je wat ik doe? Ik probeer elke dag tenminste één goede daad te doen zoals bijvoorbeeld iemand in de rij voor de kassa voor laten gaan. De goede daad die ik vandaag kan doen, maar jullie ook, is meedoen aan het Nieuwjaarsvegen. Een initiatief dat Nederland Schoon enkele jaren geleden lanceerden. De bedoeling is dat we om klokslag 12.00 gewapend met bezem en vuilniszak de straat op gaan om onze eigen straat schoon te vegen. Vuurwerkresten mogen trouwens gewoon bij het huishoudelijk afval. Terwijl ik dit neerzet denk ik “absurd eigenlijk dat we daar nu een landelijke campagne voor nodig hebben. Vroeger toen er nog geen drempels waren ruimde we onze eigen gemaakte rotzooi na het afsteken meteen zelf op”.

Alleen een zak gooit zijn afval naast de afvalbak

Een buurtgenoot en ik hebben het initiatief genomen om mensen bij elkaar te krijgen die 1 x per maand samen komen (max. 2 uur) om het zwerfafval in de wijk te lijf te gaan. Een mooiere manier om je buurt en je buurtgenoten te leren kennen is er niet, toch? Er werd gezocht naar een geschikte naam en uiteindelijk kwamen we op de Troep Troopers Tongelre uit. Er is intussen een app-groepje en en eigen Facebookpagina. Het uiteindelijke doel is om in iedere buurt van de 10 buurten die stadsdeel Tongelre rijk is een eigen zwerafvalopruimgroepje te hebben. We zijn op de goede weg. En voor 2021 hoop ik dat er nog tientallen mensen zich aansluiten bij de 3 T’s.

Deze dagen vieren we ook op de eerste dag van het nieuwe jaar:

Door COVID-19 heeft dit evenement een andere invulling gekregen

Deel dit bericht