uitlichten dag van de vlag Curaçao

02 juli – Dag van de Vlag (Curaçao) | Wereld Sportjournalisten Dag | Wereld UFO Dag | Rock Werchter

Dag van de Vlag (Curaçao)

Sinds 1984 wordt op 2 juli de nationale Feestdag Dag van de Vlag (Curaçao) en het Volkslied (Dia di Himno y Bandera) gevierd. Waarom op 2 juli? Omdat op 2 juli 1951 de Eilandsraad voor het eerst bijeen kwam en dat was de eerste dag van de autonomie van Curaçao. Zo viert elk eiland van het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden op een andere dag hun Dag van de Vlag.

Mocht je de topografische kennis niet paraat hebben om Curaçao precies te kunnen aanwijzen op de wereldkaart dan is het misschien handig om te weten dat het voor de kust van Venezuela ligt.

Hoogtepunten geschiedenis van Curaçao

 • rond 2900 tot 2300 v. Christus kwamen de eerste bewoners, de Arowakken indianen, naar Curaçao
 • 26 juli 1499 → Curaçao wordt ontdekt door de Spanjaard Alonso de Ojeda
 • in 1515 waren bijna alle bewoners als slaaf vervoerd naar Hispaniola om daar te werken op plantages
 • 1527 → Spanjaarden vestigden zich op het eiland
 • in de 16e eeuw nemen de Nederlanders het gezag van de Spanjaarden
 • in 1665 begon de West-Indische Compagnie met slavenhandel
Curaçao werd in die jaren de belangrijkste handelspost in het Caribische gebied waar slaven gekocht en verkocht werden aan de plantagehouders van de omringende landen. In totaal zijn op Curaçao 112.000 slaven verhandeld.
 • 1791 → West-Indische Compagnie gaat failliet. Curaçao wordt een Nederlandse kolonie.
 • 1795 → slavenopstand onder leiding van Tula
 • in 1800 wordt Curaçao bezet door het Verenigd Koninkrijk, 3 jaar later werden de Engelse door de plaatselijke bevolking verdreven. In 1807 veroverde de Engelsen het eiland weer.
 • 1816 → Curaçao wordt weer teruggegeven aan Nederland.
 • 1863 → afschaffing slavernij door de Nederlandse regering

Tot 2010 hoorde Curaçao bij de Nederlandse Antillen, maar nu is het een land van het Koninkrijk der Nederlanden.

Wereld Sportjournalisten Dag

De datum van 2 juli is niet random gekozen, op die dag in het jaar 1924 werd tijdens de Olympische Zomerspelen in Parijs de International Sports Press Association (AIPS) opgericht, een organisatie voor de sportjournalisten. En om het zeventigjarige bestaan van de AIPS in 1994 luister bij te zetten werd besloten om voor de eerste keer de World Sports Journalists Day te organiseren.

Sportjournalisten Dag is nu een internationale dag die sportjournalisten aanmoedigt om het beste uit zichzelf te halen en hen er op attendeert dat ze een voorbeeldfunctie hebben. Niet alleen voor de sportwereld, maar ook voor de rest van de wereld. Amen!

Wereld UFO Dag

Vandaag gaan we wereldwijd de hemel afzoeken naar UFO’s want, zo heb ik gelezen, dat is onder meer de bedoeling op Wereld UFO Dag. De diehard ufo-fan gaat natuurlijk jaarlijks naar het “Roswell, New Mexico UFO Festival”. Dit jaar hoef je daarvoor niet naar Roswell toe. Net zoals zoveel andere evenementen en festivals heeft het UFO Festival te maken met het coronavirus. Daarom is er besloten om de 2020 editie anders te doen.

Je kunt vanuit je woonkamer meedoen doen aan een heuse buitenaards wezen kostuum challenge. Het doel echter van Wereld UOF Dag blijft onverminderd hetzelfde; mensen iets bij brengen over UFO’s en vragen om meer openheid over UFO-onderzoeken die door de overheid worden gedaan.

Wist je dat?

Wist je trouwens dat sinds januari 2011 er 9.195 meldingen binnen zijn gekomen bij het UFO Meldpunt Nederland? Dat komt gemiddeld neer op 81 meldingen per maand en maar liefst 52% van de melders gelooft in buitenaards bezoek? Provincie Noord-Holland is de laatste 30 dagen het vaakst bezocht. Tis maar dat je het weet.

Dagen die door COVID-19 zijn afgelast, verzet of veranderd qua invulling:

Deel dit bericht