5 januari – Driekoningennacht

Morgen is het Driekoningen. Aan de vooravond van Driekoningen werd/wordt traditioneel de Driekoningennacht gevierd. Kinderen lopen op deze avond in groepjes van drie verkleed met een kroon langs de deuren; één van hen heeft een zwart gemaakt gezicht. Ze dragen lampionnen en zingen speciale Driekoningenliedjes. Als beloning voor het zingen krijgen ze eten, snoep en geld.

Een bekend liedje staat hieronder in het Brabants dialect:

Driekoningen, Driekoningen,

geef mij’ne nieuwen hoed;

M’nen ouwe is verslete,

‘smoeder mag ’t nie weten.

‘svaoder heget gèld

al op de toanbank (of rooster) geteld.

Driekoningennacht wordt ook in andere landen gevierd. In Oostenrijk zegent men het huis en de stallen aan de vooravond van 3-Koningen (5 januari).

Waar ligt de oorsprong van Driekoningennacht

Driekoningennacht is ontstaan in de vierde eeuw in het oostere christendom en was oorspronkelijk bedoeld om de verschijning van de vleesgeworden Zoon van God op aarde te vieren. De tekenen van Jezus’goddelijkheid werden herdacht: de geboorte uit de maagd Maria, het bezoek en aanbidding door de wijzen uit het oosten, de gebeurtenissen uit Zijn jeugd en de doop van Jezus door Johannes de Doper.
De Kerk van de Latijnse ritus vierde de geboorte van Jezus echter steeds op 25 december. Met de overname van het feest van de epifanie op 6 januari door de Latijnse Kerk werd daarom alleen de aanbidding der wijzen herdacht, waarmee de bekendmaking van Christus aan de wereld wordt gevierd.

Deel dit bericht