afbeelding versterkt wereld zonder tabak

31 mei – Werelddag zonder Tabak (Stop met Roken Dag) | Internationale Dag van het Cabinepersoneel | Wereld Papegaaien dag | Memorial Day | Memorial Day in België | Dutch Technology Week | Week Zonder Afval | Zero Plastic Week

Werelddag zonder Tabak (Stop met Roken Dag)

De jaarlijkse Werelddag zonder Tabak informeert ons over de gevaren van het gebruik van tabak en de praktijken van tabaksfabrikanten. Tevens laat de WHO ons zien wat zij doet om de tabaksepidemie te bestrijden en wat mensen zelf kunnen doen om gezonder te leven. De lidstaten van de Wereldgezondheidsorganisatie hebben in 1987 Werelddag zonder Tabak in het leven geroepen om wereldwijd aandacht te vragen voor de tabaksepidemie, de te voorkomen sterfte en ziekte die tabak veroorzaakt. In 1987 werd gekozen om op 7 april 1988 de Werelddag zonder Tabak te organiseren. In 1988 koos men uiteindelijk er voor om jaarlijks op 31 mei deze dag te organiseren.

Stop met de anti tabak hetze!

Als ex-roker zal ik roken nooit promoten maar zeker ook niet veroordelen. Het is en blijft je eigen keuze! Wat ik wel veroordeel is de hetze die nu al jaren aan de gang is tegen mensen die roken. Een paar dagen geleden zag ik 2 dames achter een stel garageboxen aan hun sigaret lurken. Was benieuwd waarom ze daar stonden. Bleken het 2 mensen te zijn die op de basisschool aan de overkant van de weg werkten. Ze vertelden me dat ze niet in het zich van de kinderen mochten roken. Ronduit belachelijk vind ik. Als diezelfde schoolkinderen naar huis gaan roken hun ouders misschien wel, of als ze in de stad lopen zien ze ook mensen roken. Kom op mensen, doe toch eens normaal. Worden er soms schokkende foto’s op bijvoorbeeld de hamburgerdoosjes van McDonald’s gezet of op de bierflesjes van Bavaria? Precies, dat bedoel ik!

Internationale Dag van het Cabinepersoneel

International Flight Attendant Day (Internationale dag van het Cabinepersoneel) wordt door duizenden cabinepersoneelsleden gevierd. Waarom er wordt gesproken over cabinepersoneel? Geen idee, het zijn en blijven in mijn ogen gewoon stewardessen, stewards en pursers. Maar als ik er even wat langer over nadenk is het toch logisch, want de naam cabinepersoneel dekt de gehele lading natuurlijk.

Vliegen tijdens een pandemie

Na de eerste coronagolf in 2020 zijn de meldingen over zich misdragende passagiers (unruly passengers) aan boord van een vliegtuig flink toegenomen. Dit orde verstorend gedrag heeft te maken met de extra veiligheidsmaatregelen in vliegtuigen, zoals de mondkapjesverplichting en het houden van fysieke afstand tot anderen. Aan boord is het dragen van een mondkapje verplicht en dienen passagiers de instructies van de bemanning op te volgen. Gedrag dat hiermee in strijd is heeft in honderden gevallen geleid tot een melding door cabinepersoneel. Dat is een
aanzienlijk hoger aantal meldingen dan in een gemiddeld jaar. Deze zomerperiode zitten we nog vast aan de mondkapjesplicht en afstand houden. Als demissionair minister de Jong gelijk krijgt dan zijn we begin september van alle corona-maatregelen verlost. En nu maar hopen dat alle passagiers zich tijdens de zomerperiode kunnen gedragen. Het cabinepersoneel heeft het al druk genoeg. Dus!

Wereld Papegaaien dag

World Parrot Day werd oorspronkelijk opgericht in 2004 door de World Parrot Trust en wordt jaarlijks gevierd op 31 mei. Veel organisaties die zich richten op het promoten van papegaaien en het benadrukken van de bedreigingen waarmee ze in het wild worden geconfronteerd omarmen deze dag. Wereld Papegaaien dag biedt bovendien dierentuinen een kans om voor hun bezoekers speciale papegaaien activiteiten te organiseren. Wist je dat 28% van de papegaaiensoorten met uitsterven wordt bedreigd en meer dan de helft van de papegaaiensoorten gaat momenteel achteruit. Kortom het is tijd voor actie.

 

Onderstaande dagen en weken verdienen ook onze aandacht

Deel dit bericht