27 mei – Europese Dag van de Buren | Dordt in Stoom

Europese Dag van de Buren

Onder de noemer “beter een goede buur dan een verre vriend” nodigen op de laatste vrijdag van mei miljoenen buren in heel Europa elkaar uit voor een gezellig samenzijn. In België wordt deze dag in veel steden en dorpen uitbundig gevierd.

Dankzij het koffiebedrijf Douwe Egberts vieren wij Nederlanders burendag op een andere dag. In 2006 lanceerden Douwe Egberts een reclamecampagne die geïnspireerd was op de resultaten van een onderzoek dat uitwees dat 77% van de Nederlanders meer contact wilden met de buren. De makkelijkste manier om contact te leggen is je buren op de koffie te vragen, aldus Douwe Egberts.

Uiteindelijk riep het koffiebedrijf Douwe 16 september 2006 uit tot de eerste Nationale Burendag in Nederland. Dit jaar vieren wij Burendag op 24 september.

Europese Burendag verovert de wereld

Burendag is van oorsprong een Frans feestje dat bedacht werd door de Parijse Atanase Périfan in 1999. Vijf jaar later kwam deze burendag onder de vleugels van Europa terecht en ontstond zo de eerste Europese Dag van de Buren. Het doel van deze dag was en is om NEE te zeggen tegen onverschilligheid en individualisme, om het isolement te doorbreken. Mensen het gevoel geven dat ze er bij horen in de wijk ongeacht leeftijd, mobiliteit, afkomst, geloof en ras en last but not least een feestje te bouwen met je buren.

Deze Europese dag is zo’n succes geworden dat het nu zelfs de hele wereld over gaat onder de naam: neighbours’ day.

Dordt in Stoom

Voor de 17e keer wordt het grootste en gratis toegankelijke stoomevenement van Europa in Dordrecht gehouden. Het schilderachtige Dordrecht met zijn rijke historie is sowieso al de moeite waard om een bezoekje te brengen. Laat staan als je ook nog eens tientallen stoomschepen, stoommachines en stoomwerktuigen kunt bezichtigen, laat staan als je in een stoomtrein een ritje kan maken en er tientallen shantykoren optreden. Er valt voor jong en oud zoveel te beleven, dat moet je gewoon zien en ervaren. Wil je het programma overzicht bekijken? Klik hier.

Het kan erg druk worden deze drie dagen, men verwacht in totaal ongeveer een kwart miljoen bezoekers.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.