26 februari – Nationale Snelpleitwedstrijd (NSPW)

Snelpleitwedstrijd

Vorig jaar werd de Nationale Snelpleitwedstrijd (NSPW) op 26 februari gehouden. Dit jaar was het afgelopen donderdag en was het tevens de 24ste editie van de Nationale Snelpleitwedstrijd (NSPW). Deze Snelpleitwedstrijd wordt al sinds 1992 georganiseerd door de juridische faculteitsvereniging van de Universiteit van Tilburg.

Rechtenstudenten vanuit het hele land nemen het verbaal tegen elkaar op op de campus van de Universiteit van Tilburg. Er wordt in teams van minimaal drie en maximaal vier studenten gestreden om de titel van beste snelpleiters.

Wat is snelpleiten?

Een advocaat krijgt normaal gesproken dagen de tijd om zich in te lezen in een nieuwe zaak en de juridische kern van de zaak te achterhalen zodat hij of zij goed voorbereid zijn/haar pleidooi kan houden. Bij het snelpleiten krijgen de teams slechts een half uur voorbereidingstijd voordat ze “de arena” ingaan om het tegen elkaar op te nemen tegenover een professionele jury. Gelukkig wordt vooraf wel aangegeven om wat voor soort zaken het zal gaan en mogen tijdens de voorbereiding de teams gebruik maken van wetboeken, literatuur en eventuele aantekeningen.

De snelpleitwedstrijd is een kans voor de rechtenstudenten om alle opgedane kennis in de praktijk te brengen en wordt eveneens gezien als een goede oefening voor de oefenrechtbank, wat een verplicht onderdeel is voor rechtenstudenten.

Rechten studeren, iets voor jou?

Ben je toe aan een carrière switch of op zoek naar een studie waar je vele kanten mee op kan dan is een studie rechten misschien iets voor jou. Rechten studeren kan ook op MBO-, of HBO- niveau. Thuis of op school? Een thuisstudie rechten is vaak goedkoper, je bent dan namelijk geen reisgeld kwijt maar je moet dan wel genoeg zelfdiscipline hebben natuurlijk.

Als je kiest voor MBO rechtenstudie dan heb je veel toekomstmogelijkheden, je kunt bijvoorbeeld gaan werken als juridisch medewerker, als medewerker personeelszaken, als medewerker op een afdeling burgerzaken of sociale zekerheid bij een gemeente of andere overheid. Maar je kunt ook kiezen om door te stromen naar een HBO opleiding.

Kies je voor de HBO-rechten opleiding dan leg je de basis voor een groot aantal functies in bijvoorbeeld de juridische wereld zoals bij een advocatenkantoor, de rechtbank of bij overheidsinstanties als juridisch medewerker. Je kunt doorstromen naar de universiteit, maar dat is vrij pittig!

Wist je dat elke advocaat zich aan de volgende vijf basisprincipes moet houden: Onafhankelijk, Partijdig, Deskundig, Integer en Vertrouwelijk.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.