25 februari – Wereld CI-dag UMC Utrecht

Wereld CI-dag UMC Utrecht

In 2005 heeft de Spaanse CI-gebruikers organisatie AICE (Asociaciones de Implantados Cocleares de Espana) 25 februari uitgeroepen tot Internationale CI-dag, een dag waarop de CI-gebruiker wereldwijd positief onder de aandacht wordt gebracht.
In 2014 werden in België en Nederland voor het eerst een activiteit georganiseerd op de Wereld CI-dag, en dat bleek een groot succes. Het kreeg een jaar later en vervolg en ook dit jaar zal er vandaag in het UMC Utrecht een dag worden georganiseerd. Het thema van dit jaar is: Cochleair implantaties bij kinderen én volwassenen.

Wie en wat zorgt ervoor dat we geluid kunnen horen.

De trilhaartjes die in het slakkenhuis van ons oor zitten worden door geluid in beweging gebracht, hierdoor ontstaan kleine zenuwstroompjes. Deze zenuwstroompjes prikkelen de gehoorzenuw en via de gehoorzenuw worden vervolgens de prikkels doorgegeven aan de hersenen. Onze hersenen ervaren die prikkels als geluid. Door te harde geluiden, zoals bijvoorbeeld het geluid van je koptelefoon, kunnen trilhaartjes ernstig beschadigd raken. Als er dan te weinig trilhaartjes overblijven zal een gehoortoestel je niet meer kunnen helpen. Een CI vervangt de functie van trilhaartjes en stimuleert direct de gehoorzenuw.

Ontwikkeling van de Cochleair Implantaat ( CI ) in een notendop.

De ontdekker van de elektrische batterij, Alessandro Volta, plaatste in 1790 twee metalen staven op zijn oren en verbond deze met een 50-volt circuit. Na het aanzetten van het circuit kreeg hij een schok maar ook hoorde hij een geluid “als een dikke kokende soep”. Dit waren de eerste stappen op weg naar de ontwikkeling van de CI zoals wij deze nu kennen.

Op 25 februari 1957 werd de allereerste CI geplaatst door twee uit Algerije afkomstige Franse artsen. In de jaren ’60 van de vorige eeuw ontwikkelde de Amerikaanse arts William F. House een implantaat met één kanaal die alleen gebruikt kon worden ter ondersteuning van liplezen.

Vanaf de jaren ’70 is de Australische professor Graem Clark verder gegaan met het ontwikkelen, en pas in 1984 kreeg het implantaat de goedkeuring om het bij volwassenen toe te passen. Daarna werd het zo verder ontwikkeld dat vanaf 1990 kinderen een implantaat mochten hebben. Tegenwoordig kunnen zelfs al baby’s in aanmerking komen voor een Cochleair Implantaat (CI).

Wat is een Cochleair Implantaat?

Een Cochleair Implantaat (CI) is een deels geïmplanteerd hoortoestel. Met de CI wordt geluid omgezet in elektrische pulsen die de gehoorzenuw stimuleren waardoor een dove of ernstig slechthorende weer geluiden kan waarnemen. De CI neemt als het ware de functie over van de zintuigcellen in een beschadigd binnenoor (slakkenhuis) en stimuleert elektrisch de intact gebleven gehoorzenuw.

Volgend jaar is het 60 jaar geleden dat voor de allereerste keer een CI werd geplaatst.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.