27 februari – Internationale Dag van de IJsbeer | Wereld Degenslikkers Dag | De Stripdagen

Internationale Dag van de IJsbeer

Dat op de Dag van de IJsbeer de Pole to Pole campagne van start gaat is een vrij logische keuze. Per slot van rekening is de ijsbeer het symbool voor het behoud van het Noordpoolgebied.

Opwarming van de aarde, heeft desastreuze gevolgen voor alle op de polen levende dieren. Niet alleen ijsberen maar bijvoorbeeld ook poolvossen, rendieren, reuzenalbatrossen en pinguïns worden door klimaatverandering bedreigd. De Pole to Pole campagne laat zien hoe kleine gedragsveranderingen bij ons grote invloed hebben op alle Noord- en Zuidpooldieren.

Pole to Pole campagne

Het zee-ijs smelt en dat heeft gevolgen voor het leef- en jachtgebied van de ijsbeer, en andere pooldieren. De afname van zee-ijs houdt in dat ijsberen minder jachtgebied overhouden en dat de ijsschotsen steeds kleiner worden. De ijsschotsen, het jachtgebied, komen verder uit elkaar te liggen waardoor de ijsberen steeds grotere afstanden moeten zwemmen om van het ene jachtgebied naar het andere te komen. Nu zijn volwassen ijsberen van huis uit goede zwemmers maar de jonkies houden het vaak niet vol en verdrinken onderweg. Daarom is het nodig om in actie te komen!

Hoe kan je helpen om de CO2-uitstoot te verminderen?

  • haal je telefoonoplader uit het stopcontact als deze volledig is opgeladen
  • schakel de tv uit als je klaar bent met kijken (laat het nooit op standby).
  • doe het licht uit ( en de deur dicht ) als je de kamer uitgaat
  • schakel de laptop helemaal uit wanneer je deze niet gebruikt (laat het nooit op standby).
  • zet de verwarming één of twee graden lager

Wist je dat alle apparaten die in de stand-by-modus staan samen verantwoordelijk zijn voor ongeveer 1% van de wereldwijde CO2-uitstoot?

Wereld Degenslikkers Dag

Wereldwijd zijn er nog maar een handjevol professionele degenslikkers actief, dat verteld Dan Meyer de voorzitter van de Sword Swallowers Association International. Om deze artiesten, die met gevaar voor eigen leven hun vak uitoefenen, in het zonnetje te zetten werd in 2007 voor de eerste keer de wereld degenslikkers dag georganiseerd.

Wist je dat degenslikkers ook hun steentje hebben bijgedragen aan de medische wetenschap?
In 1868 werd een degenslikker ingelijfd bij de medische staf van dr. Adolf Kussmaul ( Freiburg, Duitsland). Deze specialist ontwikkelde de eerste stijve endoscoop en om het prototype op een mens te testen werd een degenslikker gebruikt. In 1906 kreeg een degenslikker de eerste elektrocardiogram van de slokdarm.

De Nieuwe Stripdagen

De Stripdagen gaat niet over strippers, sorry ;-). Tijdens de Stripdagen op 27 en 28 februari staan de stripboeken en de striphelden centraal. Een waar paradijs voor jong en oud! Er valt zoveel te beleven….van workshops tot exposities en alles wat daar tussen invalt. Voor meer informatie, klik hier.

In februari en maart staat heel Den Haag in het teken van de stripfiguur  “Haagse Harry”.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.