foto onderesteunt blog bedrijfsuitjesdag

11 september – Bedrijfsuitjesdag | Belletje Trekken dag | aanslagen op 11 september 2001 | Dag van de Kraamzorg | Dag van de Jeugdprofessional | Dag van de Scheiding

Nationale Bedrijfsuitjesdag

Het is de tweede vrijdag van september, en de tweede vrijdag van september is in 2006 ter gelegenheid van het toen 60 jarig jubileum van (het nu langst lopende radioprogramma) de Arbeidsvitaminen uitgeroepen tot Nationale Bedrijfsuitjesdag. Bedrijfsuitjesdag is de dag dat je samen met je collega’s gaat genieten van een bedrijfsuitje. Ook tijdens de coronapandemie en misschien wel juist nu tijdens de coronapandemie. Want door al het thuiswerken wat we nu door nood gedwongen al maanden doen verlies je het contact met je directe collega’s. Ik hoop voor je dat jou werkgever deze Nationale Bedrijfsuitjesdag in zijn/haar agenda had staan zodat jij vandaag samen met je collega’s van een coronaproof bedrijfsuitje kunt genieten.

Nationale Belletje Trekken dag

Belletje trekken is vooral populair bij kinderen en jeugdigen en wordt al sinds de negentiende eeuw door kinderen (en soms door volwassenen) gedaan. Meestal rent de dader weg om niet door de bewoner(s) gesnapt te worden. Soms wordt geprobeerd met een voorwerp de deurbel vast te zetten, zodat deze blijft bellen. Een meer gedurfde variant is om na het bellen te blijven wachten tot de deur wordt geopend en pas weg te rennen na de opmerking: “Sorry, ik ben vergeten weg te rennen”, of: “Mijn naam is Jan, zie eens hoe hard ik rennen kan”.

Vroeger, toen ik nog een ondeugend kind was….

Kan hier nu wel een heel mooi verhaal ophangen over dat ik nog nooit van mijn leven aan belletje-trekken heb gedaan maar vroeger, toen er nog geen drempels waren heb óók ik me schuldig gemaakt aan dit onschuldig vermaak. En wat was dat leuk en spannend!

Stel je eens voor…..een redelijke nieuwe woonwijk waarin nog een boerderij met grasland stond. Deze boerderij lag iets lager dan de stoep en dat kwam ons goed uit. Als we op onze buiken gingen liggen kon je ons niet zien. Dus, één voor één kwamen we aan de beurt. Je probeerde zo nonchalant mogelijk richting iemands voordeur te lopen. En toen werd het spannend…..je belde aan en daarna liep je zo snel mogelijk naar de overkant en dook in het gras. Met je hart bonzend in je keel lag je te wachten op een voordeur die openging en daarna met een smak werd dichtgegooid. Ach, vroeguh.

Mijn advies voor vandaag?

Laat het kind in jezelf vrij, het is Nationale Belletje Trekken dag! Ik daag je uit om mee te doen aan belletje-trek-dag. Doe je mee? Tis dat ik niet meer hard kan wegrennen maar anders wist ik het wel.

Aanslagen op 11 september 2001

Dit jaar is het 19 jaar geleden dat twee passagiersvliegtuigen de Twin Towers van het World Trade Center in New York City zijn binnen gevlogen. Daar bleef het niet bij die dag. Een ander passagiersvliegtuig was gekaapt en vloog het Pentagon in en het vierde passagierstoestel stortte neer in de buurt van Shanksville (Pennsylvania). Nog steeds als ik de beelden van toen zie kan ik het moeilijk bevatten van wat ik eigenlijk zag. Wolkenkrabbers die als een kaartenhuis in elkaar stortten, overal brand en rook, mensen die uit de wolkenkrabbers sprongen. Het bezorgt me nu nog steeds een unheimisch gevoel.

Het totaal aantal slachtoffers van deze terroristische aanslagen kwam op bijna drieduizend mensen, afkomstig uit meer dan 90 landen. Ingeborg Lariby is de enige Nederlander (Nederlandse ouders, geboren in New York) die omkwam bij de terroristische aanslagen op de WTC-torens.

Tribute in Light

Het eerbetoon van 2020 zal meer een virtuele vorm aannemen, want ook hier regeert COVID-19. Bijna 20 jaar lang wordt ter nagedachtenis van de aanslagen op de avond van 11 september de skyline van New York verlicht door Tribute in Light. Dat is een kunstinstallatie die bestaat uit 88 zoeklichten die de voormalige Twin Towers van het World Trade Center voorstellen.

Alleen dit jaar niet. De organisatoren van dit evenement stellen voor om de gevels en torenspitsen van New York blauw te verlichten. Omdat 2020 zo’n speciaal jaar is die voor meer verbondenheid zorgt zou het mooi zijn als in Nederland alle iconische gebouwen blauw zouden worden verlicht.

Door COVID-19 afgelast of veranderd qua invulling:

Deel dit bericht