7 april – Wereldgezondheidsdag 2015


 
Het thema van Wereldgezondheidsdag 2015 is voedselveiligheid, en heeft als slogan: “van boer tot bord, maak voedsel veilig”. ( From farm to plate, make food safe )

Wat wordt verstaan onder voedselveiligheid?

De garantie dat voedsel geen nadelige gevolgen heeft voor de gezondheid van de eindverbruiker wanneer het wordt bereid en gegeten , in acht nemende het doel en de manier van de comsumptie.
Dat is de definitie van voedselveilgheid. Dit staat los van de kwaliteit want kwaliteit is hoe wij het product ervaren, voldoet het aan onze verwachting bijvoorbeeld qua smaak en geur?

Voedselveiligheid is slechts een onderdeel van voedselkwaliteit. We kennen vier verschillende vormen van voedselveilgheid:
1) ( micro-) biologische voedselveilgheid, denk hierbij aan schimmels en bacteriën
2) chemische voedselveilgheid, denk hierbij aan gewasbeschermingsmiddelen
3) fysische voedselveilgheid, denk hierbij aan een stukje glas in je eten
4) biotechnologische voedselveilgheid, denk hierbij aan genetisch gemodificeerde organisme

Onder voedselveilgheid valt ook het vóórkomen en het voorkómen van:

1) voedselvergiftigingen
2) voedselintoleranties
3) bederf
4) voedselallergieën

Hoe voorkom ik een voedselvergiftiging?

Wij, de consument, spelen ook een belangrijke rol bij onze voedselveiligheid want door het niet goed bereiden en bewaren van voedsel verhoog je de kans op ziekmakende voedselbesmettingen en – vergiftingen. Van meer dan 60% van de voedselvergiftigingen zijn we zelf verantwoordelijk. Als je gezond bent zijn de gevolgen te overzien, je hebt wat last van maag- en darmstoornissen. Maar bij kleine kinderen en bejaarden met minder weerstand zijn de gevolgen groter en soms zelfs fataal.

Enkele Tips.

De tips die ik hieronder geef zijn enkele voorbeelden waarop je kunt letten als je niet de kans wilt lopen op een voedselvergiftinging, deze tips komen af van Gezondheidsplein Nederland en Gezondheid België.

1) Houd de keuken koud, droog en schoon; bacteriën houden van warmte, vocht en vuil.

2) Een belanrijke verwekker van voedselvergiftiging is de stafylokokkenbacterie; wordt veroorzaakt door slechte hygiëne.

3) Ontdooi eten bij voorkeur in de magnetron of koelkast. Nooit op kamertemperatuur!

4) Laat een koudbuffet niet langer dan 2 uur op tafel staan.

5) Open wondjes op handen en lichaam kunnen bacteriën overbrengen op voedsel.

Wist je dat koken met oregano-olie een effectieve manier is om bacteriën in de voeding te doden?

Deel dit bericht