5 juni – Internationale Dag van het Milieu


 
Heb bij deze dag een beetje gemengde gevoelens. Natuurlijk weet ik dat alle kleine beetjes helpen
dus ik doe braaf aan afvalscheiding, zet de verwarming op tijd een graadje lager, probeer wat vaker met het openbaar vervoer te gaan en breng mijn oude gebruikte frituurvet naar de milieustraat.
Maar ik heb nog altijd het beeld voor ogen van toen ik op vakantie was in Thailand, want als ze daar bijvoorbeeld de olie van de auto gaan verversen laten ze de oude olie zo het riool in lopen. Dan denk ik, alle inspaningen die jij en ik doen voor een beter milieu worden zo meteen weer te niet gedaan.
Kan er niet veel beter meer energie worden gestopt om het milieu-bewustzijn te verhogen in de landen waar milieu bij lange na nog niet op de kaart staat?

Internationale Dag van het Milieu.

Dé bewustwordingsdag als het om het milieu gaat, dé dag dat iedereen zich bewust wordt hoe belangrijk het is dat wereldwijd iedereen zijn/haar steentje bijdraagt om het milieu te beschermen.
Het thema van dit jaar is: “Seven Billion Dreams, One Planet, Consume with care”. Vrije vertaling: “Zeven miljard dromen, één aarde, consumeer verstandig”. De VN daagt vandaag iedereen uit om zelf activiteiten te verzinnen die iets met het thema te maken hebben.

Crisis gunstig voor milieu.

De crisis zorgt er voor dat we zorgvuldiger en verstandiger omgaan met ons geld. Ik zet bijvoorbeeld de verwarming een uur voordat we naar bed gaan lager en nee, we zitten dan echt niet kou te lijden want de warmte blijft een lange tijd hangen in de woonkamer. We letten er op dat apparaten niet op de stand-by knop blijven staan, als ik mijn tanden poets zet ik de kraan uit en als we koken proberen we zoveel te koken als dat we daadwerkelijk nodig hebben. Dit zijn zomaar een paar voorbeelden die een gunstig effect hebben op het milieu en onze eigen portemonnee.

Hoeveel eten gooien we weg per jaar?

Misschien schrik je er niet van maar 14% van onze dagelijkse boodschappen verdwijnt jaarlijks ongebruikt in de kliko. Dat komt neer op ongeveer 50 kilo voedsel per persoon per jaar. Als we dat van alle huishoudens optellen komen we uit op bijna 100 duizend volle vuilniswagens vol prima eetbaar voedsel!

Top 5 meest verspilde producten (exclusief dranken):

1. Zuivel
2. Brood
3. Groenten
4. Fruit
5. Sauzen, oliën en vetten

Wist je dat de Nederlander gemiddeld 20% te veel aan boodschappen koopt en vervolgens 30% te veel voor de avondmaaltijd kookt?
 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.