29 oktober – Internationale Internet Dag | Wereld Beroerte Dag | Wereld Psoriasis Dag

Internationale Internet Dag

Vandaag wordt dé belangrijkste uitvinding in de menselijke geschiedenis gevierd: INTERNET.
Natuurlijk was internet niet mogelijk geweest zonder dat er eerst vele andere belangrijke uitvindingen waren gedaan maar de uitvinding van het internet an sich is misschien wel dé uitvinding die, tot nu toe, de meeste impact heeft gehad op ons allemaal!

Daarom staan we vandaag even stil bij 29 oktober 1969, de dag dat er voor het eerst communicatie was tussen twee computers. Het internet was geboren, de “father” was J.C.R. Licklider en de man die de eerste elektronische boodschap verstuurde was Leonard Kleinrock.

Wereld Beroerte Dag

Het thema voor Wereld Beroerte Dag 2015 is ‘Ik ben Vrouw’. Er is voor dit thema gekozen omdat een vrouw ten aanzien van een man:

  • meer risico loopt op een beroerte
  • een grotere kans heeft om te sterven aan een beroerte
  • minder kans heeft op acute zorg en revalidatie
  • meer kans heeft op een ernstige achteruitgang van de cognitieve functie
  • vaker opgenomen wordt.

Sommige risico verhogende aandoeningen zijn ook vrouw-specifiek, denk aan zwangerschap gerelateerde diabetes, pre-eclampsie, het gebruik van anticonceptiepillen, hormonale substitutietherapie en hormonale veranderingen.

Op 12 mei jongstleden was het de Europese Dag van de Beroerte, in de blog van 12 mei beschrijf ik uitvoerig hoe je een beroerte kan voorkomen maar ook herkennen door middel van de FAST-test.

Wereld Psoriasis Dag

Sinds 2004 worden er op 29 oktober wereldwijd activiteiten georganiseerd om het bewustzijn over psoriasis te verhogen en mensen met psoriasis de aandacht te geven die ze verdienen en te zorgen dat mensen met psoriasis niet meer ten prooi vallen aan dicriminate of stigmatisering.

Wat is psoriasis?

Geloof écht niet de verhalen dat psoriasis besmettelijk is want psoriasis is namelijk een niet-besmettelijke (vaak) chronische huidaandoening, het is een immuunziekte die alleen jouw eigen huid aantast. Bij psoriasis is je immuunsysteem ontspoort, dat wil zeggen dat het immuunsysteem verkeerde signalen naar je huid zendt.

Resultaat: je huid maakt 6 tot 9 keer sneller cellen in de buitenste huidlaag aan dan normaal waardoor jeukende soms pijnlijke rode plekken en witte huidschilfers ontstaan, vooral op de ellebogen, de knieën, onderrug en het behaarde hoofd. Maar psoriasis kan ook ontstaan in de plooien van de oksels, navel, en billen of op handpalmen en voetzolen.

Reumatoloog Jan Stolk van Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede ziet psoriasis echter als een systeemziekte. Dat betekent dat niet alleen in de huid aandoeningen kunnen ontstaan, maar dat andere organen ook risico lopen.
Zo is er een hogere kans op:

De oorzaak van psoriasis is nog altijd feitelijk onbekend. Het vermoeden bestaat dat onder andere erfelijkheid en omgevingsfactoren mede bepalend zijn.
Feit blijft wel dat psoriasis kan zorgen voor psychologische problemen, zoals niet meer de deur uit durven te gaan of meedoen aan sociale activiteiten vanwege deze lichaam ontsierende huidaandoening.

Tegen alle mensen met psoriasis zeg ik: houd je vast aan het thema van de Wereld Psoriasis Dag 2015: “Hope.Action.Change.”

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.