28 maart – Start van Autismeweek 2015


 
Om autisme meer bekendheid en aandacht te geven werd op 18 december 2007 tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties besloten om 2 april uit te roepen tot Wereld Autisme Dag. Deze jaarlijks terugkerend dag werd opgepakt door de Nederlandse Vereniging voor Autisme en het AutismeFonds. Zij besloten om in de week dat de Wereld Autisme Dag valt in Nederland de Autismeweek te gaan organiseren. De eerste Autismeweek werd in 2010 gehouden.
Dit jaar is de Autismeweek van 28 maart tot en met 4 april. De slogan van 2015 is: “Autisme is niet te genezen, maar onbegrip gelukkig wel”

Activiteiten tijdens de Autismeweek

De meest in het oog springende activiteit in de Autismeweek is dat op 2 april Paleis Soestdijk, maar ook andere belangrijke gebouwen in Nederland zoals bijvoorbeeld de Westertoren, blauw worden verlicht. Waarom blauw? Blauw is uitgeroepen tot “kleur van het autisme” omdat Autisme Spectrum Stoornis bijna 5 keer vaker voorkomt bij jongens dan bij meisjes en om sympathie te tonen met mensen die te maken hebben met autisme.

Er zijn echt een hele hoop activiteiten deze week, teveel om op te noemen. Ik heb er willekeurig drie uitgepikt:
28 maart – Auti-Doe-Dag Dolfinarium en officiële start Autismeweek
30 maart – Korfbal Instuif bij Lynx Korfbal in Den Haag
1 april – cursus “paarden begrijpen” bij Ervaren dier in Kropswolde

Maar wat is nu eigenlijk autisme?

Volgens de NVA worden met autisme de volgende 4 diagnoses bedoeld:
1) Autisme Spectrum Stoornis (ASS)
2) Klassiek Autisme
3) Asperger
4) PDD-NOS

Ongeveer 190.000 mensen in Nederland hebben een vorm van autisme, dat is ruim 1%!

Bij mensen met autisme werkt de informatieverwerking in de hersenen op een andere manier als bij mensen zonder autisme. En dat kun je niet zien aan de buitenkant. Maar heeft wel degelijk invloed op het dagelijks leven.
Er zijn plussen en minnen aan autisme. De plussen zijn: goed oog voor detail, eerlijk, recht door zee, analytisch en hardwerkend. De minnen zijn dat mensen met autisme vaak moeite hebben met overzicht houden, het onderhouden van sociale contacten en wat ook opvalt is dat ze een beperkt aantal interesses hebben of activiteiten. Maar ieder mens is anders en dat geldt net zo bij mensen met autisme.

Denk aan de slogan “Autisme is niet te genezen, maar onbegrip gelukkig wel” en toon meer begrip voor mensen die te maken hebben met autisme!

Deel dit bericht