27 maart – Nationale Pannenkoekdag


 
In 2007 hebben Tefal en Koopmans in Nederland de Nationale Pannenkoekdag geïntroduceerd. Tefal en Koopmans koppelde een pracht actie aan deze dag; basisschoolleerlingen die voor ouderen pannenkoeken gaan bakken! Zo wordt op deze dag pannenkoeken eten een feest voor iedereen.
Beide firma’s leveren ook de benodigdheden aan alle basisscholen die meedoen.
Je kunt eigenlijk spreken van een win-win situatie: extra aandacht voor onze ouderen en extra publiciteit voor de beide firma’s. Ik vind ook wel dat ze dat verdienen, onze ouderen en Koopmans en Tefal.

De oorsprong van pannenkoekdag gaat eeuwen terug

De oorsprong ligt nog voor de christelijke jaar telling. Slavische volkeren uit die tijd geloofde dat de wisseling van de seizoenen een strijd was tussen Jarilo, de God van onder andere de Lente, en de boze geesten van kou en duisternis. Ze geloofden dat ze Jarilo moesten helpen in zijn strijd tegen de winter. De pannenkoek symboliseerde voor hen de zon en door het eten van pannenkoeken geloofde ze dat ze de kracht, het licht en de warmte kregen van de zon.
We maken nu even een sprong in de tijd: in de middeleeuwen en de moderne christelijke periode werden vooral in Groot Brittannië en Australië pannenkoeken gebakken om eieren op te maken voordat het vasten voor Pasen begon. Want vroeger mocht je in de vastenperiode 40 dagen lang geen eieren, melk en vetten eten. Omdat het zonde was om etenswaar zomaar weg te gooien werden op de dinsdag voor Aswoensdag pannenkoeken gebakken.
En zo is Pancake Day, Pannenkoekdag, ontstaan.

Wist je dat?

– de mens al in de pre-historie pannenkoeken bakte?

– een pannenkoek oorspronkelijk van half boekweitmeel en half bloem gebakken werd?

– de pannenkoek voor het eerst beschreven werd  in China en Nepal?

– in de 12e eeuw dit recept door kruisvaarders naar Europa is gebracht?

Vandaag zullen meer dan 55.000 ouderen gaan smullen van ruim 100.000 pannenkoeken die gebakken worden door zo’n 44.000 basisschoolleerlingen uit de bovenbouw.
Enne, niet alleen ouderen gaan smullen vandaag, ik ook!

Eet smakelijk!

Deel dit bericht