28 juli – Wereld Natuurbeschermingsdag | Systeembeheerdersdag | Wereld Hepatitis Dag

Wereld Natuurbeschermingsdag

We moeten ons zeker op Natuurbeschermingsdag realiseren dat wij de natuur harder nodig hebben dan de natuur ons. Zonder de natuur zouden wij niet eens bestaan; van de lucht die we inademen tot aan de grondstoffen die we nodig hebben om producten te maken, alles wordt geleverd door de natuur.

Klaarblijkelijk zijn we ons daar niet van bewust want elke dag pleegt de mensheid doelbewust een aanslag op de natuurlijke bronnen van de aarde, alleen maar om de consumptiemaatschappij draaiende te houden. We plegen roofbouw op de natuur en vervuilen de aarde, kortom door onze manier van leven maken wij de natuur kapot. En zonder natuur is er géén leven op aarde mogelijk!

Om ons bewust te maken van ons destructief gedrag is World Nature Conservation Day (Natuurbeschermingsdag) door de Verenigde Naties in het leven geroepen.

Systeembeheerdersdag

Wie installeert de software, het besturingssysteem? Wie maakt back-ups, wie zorgt er voor dat de stroom en airco werken in de serverruimte? Wie komt op zondagnacht om 02.00 zijn bed uit omdat het computersysteem op het werk plat ligt? Dat is de systeembeheerder. Hij of zij is ook degene die er voor zorgt dat jij optimaal gebruik kan maken van het automatiseringssysteem op het werk.

Helaas wordt de systeembeheerder vaak ondergewaardeerd en is het pispaaltje op het werk. Gelukkig is het vandaag Systeembeheerdersdag en kan je laten zien dat jij de systeembeheerder wel waardeert!

Wereld Hepatitis Dag

Eliminatie Hepatitis is het thema van Wereld Hepatitis Dag 2017. Om mensen bewust te maken van de rol die zij spelen om hepatitis te bestrijden wordt op Wereld Hepatitis Dag het thema van 2017 tot leven gebracht door middel van de #ShowYourFace campagne. Deze Polaroid fotocampagne wil door middel van foto’s van willekeurige mensen benadrukken dat hepatitis een ziekte is waar iedereen mee geconfronteerd kan worden. Het is de bedoeling dat je een foto van jezelf met daarbij een tekst beginnend met I AM……( zie foto boven aan blog) post op social media.

Wat is hepatitis?

Hepatitis (leverontsteking) is een verzamelnaam voor ontstekingsverschijnselen van de lever. Deze ziekte is een sluipmoordenaar, de meeste mensen hebben nog eens niet in de gaten dat ze een leverontsteking hebben omdat de symptomen niet meteen merkbaar zijn. Vaak ben je dus te laat en is je lever al zwaar beschadigd op het moment dat je de diagnose te horen krijgt.

Voor uitgebreide informatie verwijs ik je graag naar de website van hepatitisinfo.nl, daar kun je alles terugvinden over de virussen en de gevolgen. De drie meest voorkomende hepatitis virussen beschrijf ik kort:

Hepatitis A
Het hepatitis A-virus wordt uitgescheiden via de ontlasting en komt daarom vooral voor in landen met slechte sanitaire voorzieningen en mindere hygiënische omstandigheden. Maar ook persoonlijke hygiëne speelt een belangrijker rol. Hoe kun je besmet raken met het hepatitis A-virus? Door het eten van ongekookte en besmette groenten of fruit, garnalen, schaal- of schelpdieren, via ontlasting, besmette toiletbril, spoelknop, kraan, deurkruk en lichtknop van het toilet en door seksueel contact

Hepatitis B
Hepatitis B geeft een ontsteking van de lever die ontstaat door besmetting met het hepatitis B-virus. De incubatietijd bedraagt 1 tot 6 maanden. Als het virus langer dan zes maanden aanwezig is dan kan dat leiden tot levercirrose, leverfalen en leverkanker. Hepatitis B kan voorkomen worden door:

  • vaccinatie
  • veilig vrijen
  • vermijden van bloed-bloedcontact
  • alleen je eigen tandenborstel, scheermesje of scheerapparaat te gebruiken
  • geen naalden en spuiten van andere gebruiken

Hepatitis C
Dit is één van de meest voorkomende vormen van chronische leverontsteking maar gelukkig zijn er medicijnen (injecties en pillen) om hepatitis C te behandelen. Hepatitis C is een belangrijke oorzaak van levercirrose, leverkanker en leverfalen. Hoe kun je besmet worden met het hepatitis C-virus? Door bijvoorbeeld bloedtransfusie, door tatoeages of piercings te laten zetten, door je te prikken aan gebruikte naalden en door onveilige seks.

Informeer voordat je op vakantie gaat welke vaccinaties je nodig hebt. Ga wijs op reis en haal die vaccinatie!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.