27 november – Cyber Monday 2017 | Nobelstichting wordt opgericht

Cyber Monday 2017

De laatste maandag voor Sinterklaas is het Cyber Monday, net zoals Black Friday overgewaaid uit de U.S.A. Dus als je extra korting wilt op je Sinterklaas- of kerst-inkopen dan zou ik vandaag eens lekker online gaan shoppen. Diverse winkels hebben extra kortingen op Cyber Monday, de dag die in het leven is geroepen om online aankopen te stimuleren. En ik kan je vertellen dat het loont om te gaan googelen op Cyber Monday Nederland! Ik denk dan altijd maar zo, het maakt mij niet waarom deze Cyber Maandag er is zolang ik maar korting krijg. Je bent Nederlander of niet, ja toch?

Nobelstichting wordt opgericht

Op 27 november 1895 tekende Alfred Nobel zijn laatste testament en in dat testament legde hij vast dat van de rente van zijn kapitaal, circa 32 miljoen Zweedse kronen, elk jaar op zijn sterfdag vijf Nobelprijzen moesten worden uitgereikt. Hiertoe moest de Nobelstichting worden opgericht. De Nobelprijzen moesten gaan naar personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de mensheid, voor bijzondere vondsten, ontdekkingen, onderzoeken, verrichtingen en aangelegenheden op diverse wetenschappelijke gebieden.

Voor degene die niet weten wie Alfred Nobel (1833-1896) was hij was een Zweeds chemicus, internationaal industrieel, dichter en filantroop. Het bekendst is zijn uitvinding van het ‪dynamiet‬ in 1866.

Uitreiking Nobelprijs

Sinds 1901 vindt de ceremoniële uitreiking van de Nobelprijzen jaarlijks plaats op 10 december, de sterfdag van Alfred Nobel is. De Nobelprijs bestaat uit een medaille, een persoonlijk certificaat en 10 miljoen Zweedse Kronen, hetgeen omgerekend circa 1,1 miljoen euro inhoudt. De eer en roem die de Nobelprijswinnaars ten deel valt, wordt veelal als het meest belangrijk van de Nobelprijs ervaren. De categorieën zijn:

  • Nobelprijs voor de Natuurkunde
  • Nobelprijs voor de Scheikunde
  • Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde
  • Nobelprijs voor de Literatuur
  • Nobelprijs voor de Vrede
  • Prijs van de Zweedse Rijksbank voor Economie*

*In 1968 richtte Sveriges Riksbank (centrale bank van Zweden) de Sveriges Riksbank-prijs in de economische wetenschappen op ter nagedachtenis aan Alfred Nobel.

De dichter Alfred Nobel

Literatuur was altijd een belangrijk onderdeel van het leven van Alfred Nobel. Hij was zelf ook een verdienstelijk dichter en op 18-jarige leeftijd schrijft Alfred Nobel tijdens een bezoek aan Parijs het gedicht “You say I am a riddle – it may be”.  Ik eindig daarom met de eerste 4 regels  van “A Riddle”. Wil je het hele gedicht lezen klik hier.

A Riddle

You say I am a riddle – it may be

For all of us are riddles unexplained.

Begun in pain, in deeper torture ended,

This breathing clay what business has it here?

 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.