22 oktober – CAPSLOCKDAY | Wereldstotterdag

JAHOEEE! HET IS INTERNATIONAL CAPSLOCKDAY!

Huh? Dat was toch 28 juni? Ja, klopt toen was het ook INTERNATIONAL CAPSLOCKDAY maar de CAPSLOCKDAY van vandaag is de oudste en meest bekende.
Dus houd je niet in, gebruik de capslock ( Capitals Lock ) naar hartelust, het mag. Want het wordt vandaag niet gezien als onbeleefd of als “schreeuwen” en nu maar hopen dat de “Capscop” een snipperdag heeft genomen. 😉

In mijn blog van 28 juni besteed ik uitgebreid aandacht aan de INTERNATIONAL CAPSLOCKDAY.

Wereldstotterdag 2015

Dit jaar organiseert de Nederlandse Federatie Stotteren op Wereldstotterdag een campagne over nazorg bij stotteren, het thema is: ‘Stotteren, blijf erover praten!’
Waarom gekozen voor dit thema? Nazorg na stottertherapie helpt een terugval te voorkomen, een terugval waarop niemand zit te wachten want je wilt niet dat stotteren steeds opnieuw een belemmering wordt in de communicatie.

Wil je vanavond de Wereldstotterdag vieren of ervaringen uitwisselen over stotteren of praten over nazorg dan verwijs ik je graag naar de stottercafé’s van patiëntenvereniging Demosthenes. De ontmoetingsplek voor mensen die stotteren, voor ex-stotteraars, niet stotteraars, kortom de therapie-neutrale plek waar iedereen welkom is!

Stottercafé’s

Alkmaar: Goes: Nijmegen: Zwolle:
Buurthuis “de Watertoren” Café Baarends Café Groenewoud Stottercentrum Zwolle
Van Teylingenstraat 20 Voorstad 17-19 Groesbeekseweg 227 Huygenstraat 1a
1915CJ Alkmaar 4461 KK Goes 6523 NW Nijmegen 8023AG Zwolle
Tijd: 20.00 – 24.00 uur Tijd: 16.00 – 21.30 uur Tijd: 20.00 – 22.00 uur Tijd: 20.00 – 22.00 uur
Amsterdam: Groningen: Rotterdam:
buurtcafé Van de Buurt Coffee-Break Nivongebouw
Gerard Callenburgstraat 1 Gedempte Zuiderdiep 26 Dirk Smitsstraat 76
1055TV Amsterdam 9711 HH Groningen 3031 XE Rotterdam
Tijd: 20.30 – 23.00 uur Tijd: 20.00 – 22.00 uur Tijd: 19.30 – 22.00 uur

Stotter je? Ga zingen!

Het levende bewijs is Miss Montreal, als zij zingt stotter ze dus echt niet. Hoe kan dat?
Bij mensen die stotteren is het spraakmotorisch systeem minder stabiel dan bij mensen die niet stotteren. Wanneer er dan een storing in het spraakapparaat optreedt treed het stotteren op.

Storingen in het spraakapparaat treden tijdens zingen veel minder vaak op dan tijdens (spontaan) spreken. Op het moment dat mensen die stotteren langzaam zinnen nazeggen zullen ze van stotteren, net zoals bij zingen, geen last hebben.

Factoren die daarbij een rol kunnen spelen zijn:

  • tijdens het zingen zijn het ritme en de melodie gegeven
  • het spreektempo is vertraagd
  • de tekst van de liederen ligt vast en is meestal bekend
  • er is geen sprake van beurtwisseling
  • er is geen keus om wel of niet iets te zeggen
  • er wordt meer gebruik gemaakt van buikademhaling

Wist je dat?

In Nederland zijn 170.000 tot 200.000 mensen die stotteren (ongeveer 1 procent). Heel frappant is dat wereldwijd gezien meer mannen dan vrouwen stotteren, in een verhouding uitgedrukt 4:1. In de peuterleeftijd ligt dat anders dan is de verhouding 2:1.
Klaarblijkelijk herstellen meisjes makkelijker van beginnend stotteren dan jongens. Hoe dat komt berust enkel op een vermoeden, sowieso hebben jongens een grotere kans op overerving van de aanleg voor stotteren. Daarnaast wordt vermoed dat de snellere rijping bij meisjes met name van taal, spraak en motoriek, een rol speelt.

Motto Stottters.nl: “Jouw nazorg is onze zorg”

Stottertherapeuten van de Nederlandse Vereniging voor Stottertherapie hebben dit voorjaar een interactieve website gelanceerd voor lifetime zorg na je stottertherapie, op ieder gewenst moment kun je meedoen in een online sociaal platform: Stotters.nl. Ga eens kijken, wie weet is het iets voor jou!

Het eerste optreden van de stotterende Miss Montreal bij de DWDD in 2008 maar als ze gaat zingen dan……
 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.