2 december – Cyber Monday | Dag voor de Afschaffing van de Slavernij

Cyber Monday

De laatste maandag voor Sinterklaas is het Cyber Monday, net zoals Black Friday overgewaaid uit de U.S.A. Dus als je nog extra korting wilt op je Sinterklaas- of Kerst-inkopen dan zou ik vandaag eens lekker online gaan shoppen. Diverse winkels hebben extra kortingen op Cyber Monday, de dag die in het leven is geroepen om online aankopen te stimuleren. En ik kan je vertellen dat het loont om te gaan googelen op Cyber Monday Nederland! Ik denk dan altijd maar zo, het maakt mij niet waarom Cyber Monday er is zolang ik maar korting krijg. 😉

Dag voor de Afschaffing van de Slavernij

Slavernij is niet alleen een historisch overblijfsel. Vandaag de dag leven er meer mensen in slavernij dan ooit in de geschiedenis het geval is geweest. Laten we daar ons druk om maken in plaats van wat in ons verleden ligt en waar we nu niets meer aan kunnen veranderen. Volgens de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) zijn wereldwijd meer dan 40 miljoen mensen het slachtoffer van moderne slavernij. Daarvan is 71% is vrouw. Weet je hoeveel vrouwen en meisjes worden uitgehuwelijkt? 15,4 miljoen! En meer dan 150 miljoen kinderen moeten kinderarbeid verrichten, dat is bijna één op de tien kinderen.

Wat is moderne slavernij?

Moderne slavernij is de overkoepelende term voor zaken zoals dwangarbeid, schuldslavernij, gedwongen huwelijken, mensenhandel, kinderarbeid, rekrutering kindsoldaten, gedwongen arbeid of seksuele uitbuiting. In wezen verwijst het naar situaties van uitbuiting die een persoon niet kan weigeren of verlaten vanwege bedreigingen, geweld, dwang, misleiding en/of machtsmisbruik. Helaas is uitbuiting en onderdrukking van alle tijden en komt in vele soorten en maten voor én is dichterbij dan je denkt. Maak je eens druk om de ruim 30.000 moderne slaven die hier en nu in Nederland leven.

50 for Freedom campagne

Het Protocol van de Internationale Arbeidsorganisatie inzake gedwongen arbeid (ILO’s Protocol on Forced Labour) zou bij de 24.9 miljoen mensen die vastzitten in moderne slavernij hun hoop op vrijheid kunnen herstellen. Maar daarvoor moet eerst het protocol wereldwijd worden geratificeerd. En daar is de 50 for Freedom campagne voor opgericht. De campagne heeft als doel om eind 2019 ten minste 50 landen te hebben overtuigd om het dwangarbeid protocol te ratificeren. De teller stond gisteren op 42 landen, nog 8 te gaan dus!

The Global Slavery Index 2018

De Global Slavery Index is een lijst waarin landen gequoteerd worden op slavernij. Op nummer 1 van de top 10 landen met de hoogste aantallen mensen in moderne slavernij staat Noord Korea, gevolgd door Eritrea, Burundi, de Centraal-Afrikaanse Republiek, Afghanistan, Mauritanië, Zuid Soedan, Pakistan, Cambodja, en op 10: Iran. Het land met het minste aantal mensen in moderne slavernij is: Japan.

Benieuwd op welke plaats Nederland dit jaar staat?

Nederland staat op plaats 143 van de in totaal 167 landen. Naar schatting leven in Nederland ongeveer 30.000 mensen in moderne slavernij, daarom ligt de top 20 van landen met het minste aantal mensen in moderne slavernij nog buiten ons bereik. Toch nog even een pluim geven: van alle landen doet de Nederlandse regering er het meeste aan om vormen van uitbuiting tegen te gaan

Deel dit bericht