19 augustus – Internationale Dag van de orang-oetang | Internationale dag van de Humanitaire hulp | Wereld Fotografie Dag

Internationale Dag van de orang-oetang

Er moet iets worden gedaan voor de bescherming van de orang-oetans en de regenwouden op Borneo en Sumatra en dat is ook het doel van de Internationale Dag van de orang-oetang!
Het voortbestaan van de orang-oetang in het wild staat enorm onder druk, ze worden illegaal gevangen en verkocht als huisdier, voor de hobby worden ze afgeknald. Voor het aanleggen van palmolieplantages worden in rap tempo gigantisch veel bomen omgekapt, ergo hun habitat wordt steeds kleiner waardoor hun aantal drastisch afneemt.

Wist je trouwens dat de naam orang-oetang afkomstig is van het Maleise Orang Hutan, dat bosmens betekent. De naam wordt buiten Indonesië wel afgekort tot orang, een woord dat in Indonesië mens betekent.

Internationale dag van de Humanitaire hulp

Vandaag eren we alle humanitaire medewerkers die hun leven hebben verloren tijdens het verlenen van noodhulp. En eren we alle hulpverleners die onbaatzuchtig en met gevaar voor eigen leven zich blijven inzetten om slachtoffers van natuurrampen of gewapende conflicten te helpen ongeacht waar ze zijn en zonder discriminatie op grond van nationaliteit, geaardheid, religie, geslacht, ras of andere factoren.

Misschien kun je de terroristische aanslag op het VN-hoofdkwartier in Bagdad in 2003 nog herinneren? Bij die bomaanslag op 19 augustus verloren 22 medewerkers van de VN hun leven. Als eerbetoon aan de slachtoffers van 2003 heeft de Algemene Vergadering van de VN vijf jaar later besloten om 19 augustus uit te roepen tot internationale dag van de humanitaire hulp.

Rode Kruis

De grootste en moeder der noodhulporganisaties is het Rode Kruis, maar wist je dat er intussen wereldwijd tienduizenden noodhulporganisaties zijn die alle hun eigen hulpverleners hebben? Soms weet men nog eens niet hoeveel verschillende noodhulporganisaties er op een grote rampplek bezig zijn.
En al die tienduizenden organisaties hebben allemaal hun eigen kantoorpand, hun eigen personeelsbestand, hun eigen directeuren en al wat er omheen huppelt en dat moet allemaal betaald worden. Waarom kan er niet één overkoepelende wereldorganisatie? Wat zal er dan een hoop geld overblijven voor nog meer humanitaire hulp maar buiten dat, als je één organisatie hebt met één soort duidelijk herkenbaar embleem zou dat ook niet veiliger zijn? Dat was per slot van rekening toch wat Henri Dunant voor ogen had toen hij het Rode Kruis oprichtte?

Wereld Fotografie Dag

De datum van 19 augustus is niet gekozen omdat in het verre verleden dat de datum was waarop de eerste foto het licht zag. Op 19 augustus 1839 kocht de Franse regering een patent op van een fotografisch proces (daguerreotypie) dat in 1837 was uitgevonden door de Fransman Louis Daguerre. De eerste blijvende foto (1826) komt op naam van de Franse uitvinder Joseph Nicéphore Niépce.

Neem een foto, deel je leven! Zo vier je de Wereld Fotografie (Foto) Dag. Doe je mee?

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.