15 september – Free Money Day | Dag van Democratie | Greenpeace Dag | Dag van de Landbouw | Dag van het Eetbare Landschap | Stip Dag | Lymfeklierkankerdag | Afrika Techniek Week

Free Money Day

Gratis geld? Wie wil dat nu niet, toch? Het idee voor de Free Money Day is afkomstig van het Post Growth Institute. Een internationale organisatie die onderzoekt hoe een bloeiende, duurzame economie zonder winstoogmerk kan worden gecreëerd. De eerste Free Money Day werd gelanceerd in 2011.

Er werd voor 15 september gekozen omdat op 15 september 2008 de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers uitstel van betaling vroeg. Dat was één stapje verwijderd van hun faillissement. En de uiteindelijke val van deze bank wordt gezien als het begin van de financiële crisis in 2008. De mensen van 25 jaar en ouder zullen dit, en de gevolgen hiervan, zich nog zeer levendig kunnen herinneren.

Hoe vieren we Free Money Day?

Als je meedoet aan deze werelddag dan is het de bedoeling dat jij aan een wildvreemde 2 munten of biljetten geeft en hen vraagt om de helft door te geven aan iemand anders. Free Money Day kun je zien als een sociaal experiment; wat gebeurt er als je geld aanbiedt aan mensen die je niet kent. Maar het is ook een dag om gesprekken te beginnen over de voordelen van economieën op basis van delen. Om meer kritisch te denken over de relatie die we hebben met geld.

Internationale Dag van Democratie

Het ideaal plaatje, tenminste in de ogen van de westerse wereld, is dat ieder persoon kan leven in een vrije democratie. Maar zonder de volledige medewerking van de internationale gemeenschap, nationale regeringen, maatschappelijke organisaties en individuen is democratie simpelweg niet mogelijk. Dit jaar staat op Internationale Dag van de Democratie de mens centraal.

Democratie of nie?

In artikel 21 lid 3 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, staat dat De wil van het volk zal de grondslag zijn van het gezag van de Regering. Maar heb jij ook niet het gevoel dat onze regering dit artikel is vergeten? Wij, de burgers, hebben steeds minder in te brengen. Natuurlijk mogen we één keer in de vier jaar gaan stemmen maar het zijn niet altijd de partijen met de meeste stemmen die gaan regeren. Laat staan dat de partijen zich aan hun verkiezingsbeloften en/of -programma houden.

Wat gebeurt er dan bij de volgende verkiezingen? Juist massaal rent men naar een andere partij. Een partij die het geluid van het volk laat horen maar als het puntje bij paaltje komt ook er geen zak meedoet. Dus beste mensen, leven wij in een democratie of nie?

The Economist Intelligence Unit’s Democracy Index

Op de EIU Democratie-index, een lijst van de meest democratische landen ter wereld, staat Nederland op de elfde plaats. Hard uit de top 10 geduikeld. Natuurlijk is deze index een momentopname maar toch, dit geeft stof tot nadenken lijkt me. Zeker als je weet dat Nederland ook al op de lijst van meest homovriendelijke landen van Europa niet in de top 10 voorkomt. Sterker nog, daar zijn we in vergelijking met vorig jaar weer een plek gezakt. Nederland staat nu op de twaalfde plaats in de Raow Europe Map van ILGA Europe. En dan heb ik het nog eens niet gehad over de toegenomen vreemdelingenhaat, racisme en discriminatie. We glijden langzaam af. Wanneer houdt het op?

Greenpeace Dag

Greenpeace werd in 1970 opgericht door een groep Canadezen die wilden demonstreren tegen de Amerikaanse ondergrondse atoomproeven op het eiland Amchitka bij Alaska. Om deze eerste tocht te financieren werd op 16 oktober 1970 door Joni Mitchell, James Taylor en Phil Ochs een benefietconcert georganiseerd. Met de opbrengst van het benefietconcert konden 17 actievoerders uitzeilen in hun eigen vissersboot de “Phyllis McCormack” die ze omdoopte tot “Greenpeace”.

Ze bereikten Amchitka niet, maar hun actie haalde wel de wereldpers. De Amerikanen staakten uiteindelijk hun kernproeven en Greenpeace was geboren. Als eerbetoon aan de organisatie Greenpeace riep in 2011 de burgemeester van Vancouver 15 september uit tot Greenpeace Day.

Welke andere dagen worden er op 15 september georganiseerd?

Deel dit bericht