1 december – Wereldaidsdag

Wereldaidsdag

“Dertig jaar na de eerste Wereldaidsdag staat de manier hoe we hiv gaan bestrijden op een belangrijk keerpunt. Gaan we doorpakken of geloven we niet meer dat we instaat zijn om in 2030 de wereld aidsvrij te hebben? Er is nog steeds tijd: om het testen op hiv op te schalen, om behandelingen toegankelijker te maken, om meer medicatie tegen nieuwe infecties op voorraad te hebben en een einde te maken aan stigmatisering. Op dit kritieke keerpunt moeten we zien om de juiste weg inslaan.” Verkondigt de secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres in zijn boodschap op Wereldaidsdag 2018.

Wereldaidsdag is en blijft een belangrijke dag, juist omdat deze dag mensen en overheden er aan herinnert dat hiv nog lang niet is verdwenen. En deze dag herinnert ons er ook aan dat er nog steeds een grote behoefte is aan donaties voor meer bewustwording, bestrijding van vooroordelen en het verbeteren van voorlichting.

Thema Wereldaidsdag 2018: Know your HIV status

Het thema van dit jaar benadrukt het belang van het kennen van je hiv-status. Het is vrij logisch waarom het belangrijk is. Hoe eerder je op de hoogte bent hoe eerder er begonnen kan worden met het behandeltraject. Veel mensen worden pas getest nadat ze ziek en symptomatisch zijn geworden. Stigmatisering en discriminatie weerhouden mensen er van om een hiv-test te doen.

Cijfers wereldwijd

Jaarlijks verschijnt van UNAIDS ( de officiële naam is Joint United Nations Programme on HIV/AIDS) een overzicht waarin de meest recente cijfers staan met betrekking tot de aidsbestrijding. Enkele highlights uit dit rapport zijn:

  • het aantal aidsdoden sinds begin van de aidsepidemie is 35,4 miljoen
  • het aantal aidsdoden in 2017 is 940.000
  • het aantal mensen met hiv is 36,9 miljoen
  • het aantal nieuwe infecties in 2017 is 1,8 miljoen

Het rapport laat onder ook zien dat vorig jaar 21,7 miljoen mensen met HIV toegang hadden tot antiretrovirale therapie. Dat is een stijging van 2,3 miljoen sinds 2016 en een stijging van 8 miljoen ten opzichte van 2010.

Mensen met hiv in Nederland

Als we gaan kijken naar de situatie in ons eigen land dan weten we dat anno 2018 rond de 2.500 mensen niet weten dat ze hiv hebben. Dat zijn er percentueel wellicht niet zoveel op een bevolking van ruim 17 miljoen zul je misschien denken maar je zou maar net één van de 45 zijn die uiteindelijk aan de gevolgen er van overlijdt. Wie lopen er kans? De meest kwetsbaar groep zijn mannen in de leeftijdscategorie van 35 t/m 64 jaar die seks hebben met mannen (69%). (bron hiv-monitoring.nl)

Aidsfonds

Wereldaidsdag is voor het Aidsfonds bij uitstek dé dag om aandacht en steun te vragen voor aidsbestrijding. Daarom werd vorig jaar met een campagne gestart die in het teken van de liefde staat. Want, zo verhaalt de campagne, alle liefdes zijn het waard om te beschermen tegen de gevolgen van hiv en aids. In Nederland zijn er op en rond Wereldaidsdag veel initiatieven, evenementen en acties. Klik hier voor een aantal aansprekende activiteiten.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.