7 maart 1876 – Alexander Bell ontvangt patent voor de telefoon

Was Alexander Graham Bell de uitvinder van de telefoon?

Op 7 maart 1876 ontvangt de Schotse uitvinder Alexander Graham Bell zijn patent voor de telefoon maar maakt het hem dan ook automatisch tot uitvinder van de telefoon? Nee! Maar hij was wel de eerste die er patent op kreeg. Dat patent van Bell was eigenlijk niets meer dan een schets van hoe een telefoon er uit zou kunnen zien, de technische tekeningen waren niet van hem. Die tekeningen kwamen van de hand van de Italiaans ontwerper en uitvinder Antonio Santi Giuseppe Meucci.

Meucci wist van de oplichtpraktijken af van Bell en diende daarom ook een protest bij het United States Patent Office in Washington. Tot zijn dood, in 1889, liep de rechtszaak.
Pas op 11 juni 2002 zou Meucci zijn gelijk krijgen, toen het Amerikaanse congres de Italiaan in een wet eerde voor het werk aan de telefoon.

Wie waren de uitvinders van de telefoon?

In de 19de eeuw waren verschillende mensen bezig met de mogelijkheid om een apparaat waarmee je op afstand met mensen kon praten te ontwikkelen. Neem bijvoorbeeld de Duitser Johann Philipp Reis, hij maakte in 1861 het eerste apparaat waarmee via een elektrische verbinding geluid kon worden overgedragen: de ‘Telefon’.
De reden dat Reis niet in de boeken staat als dé uitvinder van de telefoon is dat zijn uitvinding niet in een wetenschappelijk tijdschrift werd gepubliceerd of leidde tot een patent.

De Amerikaanse elektrotechnisch ingenieur en uitvinder Elisha Gray diende op dezelfde dag als Bell een patentaanvraag in voor zijn telefoon-prototype. Echter kwam zijn betaling voor de patentaanvraag later bij de Patent Office binnen dan de betaling van Graham Bell. Dat is de reden waarom Bell het patent op de telefoon kreeg.

Wat was de rol van het telegrafiebedrijf Western Union?

Patent voor de telefoon niet krijgen omdat je geld later binnen komt is al een hard gelag maar nog triester is het verhaal van de Italiaanse Amerikaan Antonio Meucci. Hij ontwikkelde in 1871 de “Teltrofono” , helaas kon hij de patentaanvraag niet betalen maar hij hield wel de inschrijving aan.
Om het benodigde geld bij elkaar te krijgen stuurde hij een model en een technische beschrijving naar de firma Western Union met het verzoek of hij zijn “Teltrofono” mocht demonstreren. Het antwoord van de directeur was dat er geen tijd was.

Logischerwijs vroeg Meucci zijn tekeningen terug, vergeefs want er werd verteld door Western Union, en het Patent Office, dat zijn tekeningen “zoek waren geraakt”. Later bleek dat werknemers van het Patent Office waarschijnlijk de technische tekeningen aan Bell hadden gegeven (verkocht?). Er wordt zelfs gesuggereerd dat Bell in die tijd werkzaam zou zijn geweest bij Western Union.

Graham Bell dacht toentertijd hoogstwaarschijnlijk: beter goed gejat dat slecht bedacht!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.