7 januari – Internationale Programmeursdag

Internationale Programmeursdag

Als je Google los laat op de zoekterm “ programmeursdag ” dan zul je ook een andere datum tegenkomen dan 7 januari voor programmeursdag. Het is wel allemaal een beetje verwarrend maar ach, aangezien programmeurs zoveel hebben bijgedragen om ons leven een stuk makkelijker te maken mogen ze best een tweede “Internationale Programmeursdag” hebben. Toch? Want zonder hen was er geen Google. Of nog erger, waren er geen: computers, telefoons, online betalen, interactieve televisies, robotstofzuigers en ga zo maar door. Hoe we Internationale Programmeursdag vieren? Heel simpel, we laten vandaag zien dat we de programmeur waarderen!

День программи́ста

In 2009 ondertekende de Russische president Dmitri Medvedev het regeringsbesluit om “Internationale Programmeursdag” officieel als feestdag te erkennen. In dat besluit werd ook vermeld dat deze feestdag op de 256e dag van het jaar gevierd dient te worden, en dat is 13 september. Behalve in een schrikkeljaar, dan wordt het op 12 september gevierd.

Waarom de 256e dag? Omdat een byte volgens het decimale stelsel 256 waarden kan hebben (van 0 tot 255) en computergegevens meestal in bytes worden verwerkt. Dat is de link naar de de 256e dag van het jaar.

Andere bekende programmeursdagen

Niet iedere programmeur of bedrijf viert Programmeursdag op 7 januari of 13 september. Er zijn mensen die één van de andere dagen bombarderen tot programmeursdag.

  • 4 april – sterfdag van de beschermheilige van het internet Isidorus van Sevilla
  • 10 oktober – Ada Lovelace Day (ALD)
  • 10 december – geboortedag van Ada Lovelace, de eerste programmeur

Encyclopedie van Isidorus van Sevilla

Waarom is Sint Isidorus de patroonheilige van het internet? De pontificale Raad voor Sociale Communicatie was op zoek naar een heilige die het beste de idealen en belangen van computerontwerpers, programmeurs en uiteraard internet-gebruikers vertegenwoordigt. Het is niet zo gek dat men uit kwam bij Isidorus van Sevilla.
Deze heilige staat in de boeken als de christelijke schrijver die alle kennis die hij bezat op papier zette en daardoor verantwoordelijk werd voor de uitgave van de allereerste encyclopedie (de “Etymologiae”). Een encyclopedie waarin de kennis van die tijd op systematische wijze is beschreven. In zijn tijd was dat uniek en zijn werk werd tot eeuwen daarna nog gebruikt als vraagbaak. Met andere woorden hij schreef de database voor de computer van de middeleeuwen. Dat is waarom paus Johannes-Paulus II († 2005) Isidorus van Sevilla in 1999 uitriep tot patroon van het Internet.

Lady Lovelace

De allereerste programmeur was Ada Augusta (Lady Lovelace), een enthousiast amateurwiskundige. Zij schreef hele reeksen instructies voor de analytische machine, ze ontwikkelde onder andere de subroutine, herkende de waarde van lussen en dacht al na over de voorwaardelijke sprongroutine. Ze zag ook al in dat computers in staat zouden zijn meer dan enkel (zware) berekeningen te doen. Een echte pionier op het gebied van computerprogramma’s!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.