7 januari – Charlie Hebdo | Programmeursdag

Charlie Hebdo

Het is vandaag 4 jaar geleden dat aanhangers van Al Qaida een aanslag op het hoofdkantoor van het satirische weekblad Charlie Hebdo pleegden. Er vielen 12 doden; tien medewerkers en twee politieagenten. Na jarenlang op de vlucht te zijn geweest is in december 2018 het vermoedelijke brein achter de aanslagen in Parijs in 2015 gearresteerd en aan Frankrijk uitgeleverd. Zijn vrouw is eveneens gearresteerd en ondervraagd. In 2020 herdenken we dat de aanslag 5 jaar geleden is en in dat jaar zal naar verwachting ook het proces kunnen beginnen.

Internationale Programmeursdag

Als je “Dag van de Programmeur” in de zoekbalk van Google intikt dan zal eerder de datum 13 of 12 september te voorschijn komen dan 7 januari. Misschien vraag je jezelf af waarom ik dan toch vandaag aandacht geef aan Programmeursdag? Het blijkt dat op 7 januari 2007 de allereerste Internationale Programmeursdag werd gehouden. In 2009 werd de dag verplaatst naar 13 september (in een schrikkeljaar op 12 september).

Waarom op 13 september? In 2009 ondertekende de Russische president Dmitri Medvedev het regeringsbesluit om van “Internationale Programmeursdag” een officiële feestdag te maken. In dat besluit werd vermeld dat deze feestdag op de 256e dag van het jaar gevierd diende te worden. Waarom de 256e dag? Omdat een byte volgens het decimale stelsel 256 waarden kan hebben (van 0 tot 255) en computergegevens meestal in bytes worden verwerkt. Dat is de link naar de de 256e dag van het jaar.

Andere bekende programmeursdagen

Niet iedere programmeur of bedrijf viert Programmeursdag op 7 januari of 13 september. Er zijn mensen die andere dagen bombarderen tot programmeursdag.

  • 4 april – sterfdag van Isidorus van Sevilla, de beschermheilige van het internet
  • 13 september – (Russisch: День программиста)
  • 8 oktober – Ada Lovelace Day (ALD)
  • 10 december – geboortedag van Ada Lovelace, de eerste programmeur

In China staat 24 oktober als programmeursdag in de “dagen van” agenda. Er is voor deze dag gekozen omdat je 24 oktober ook kunt schrijven als 10-24. Nu wil het geval dat 1024 overeenkomt met 2 tot de macht 10 (binair 10000000000). Computers werken met binair genoteerde getallen (getallen die worden opgebouwd uit nullen en enen). En zie hier de verklaring voor 24 oktober. Makkelijker kan ik het niet maken.

Encyclopedie van Isidorus van Sevilla

Waarom is Sint Isidorus de patroonheilige van het internet? De pontificale Raad voor Sociale Communicatie was op zoek naar een heilige die het beste de idealen en belangen van computerontwerpers, programmeurs en uiteraard internet-gebruikers vertegenwoordigt. Het is niet zo gek dat men uit kwam bij Isidorus van Sevilla.

Deze heilige staat in de boeken als de christelijke schrijver die alle kennis die hij bezat op papier zette en daardoor verantwoordelijk werd voor de uitgave van de allereerste encyclopedie (de “Etymologiae”). Een encyclopedie waarin de kennis van die tijd op systematische wijze is beschreven. In zijn tijd was dat uniek en zijn werk werd tot eeuwen daarna nog gebruikt als vraagbaak. Met andere woorden hij schreef de database voor de computer van de middeleeuwen. Dat is waarom paus Johannes-Paulus II († 2005) Isidorus van Sevilla in 1999 uitriep tot patroon van het Internet.

De allereerste programmeur was een vrouw

De allereerste programmeur was Ada Augusta (Lady Lovelace), een enthousiast amateurwiskundige. Zij schreef hele reeksen instructies voor de analytische machine, ontwikkelde onder andere de subroutine,ze  herkende de waarde van lussen en dacht al na over de voorwaardelijke sprongroutine. Ze zag ook al in dat computers in staat zouden zijn meer dan enkel (zware) berekeningen te doen. Zij was een echte pionier op het gebied van computerprogramma’s.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.