7 augustus – Internationale Transgenderrechtendag

Internationale Transgenderrechtendag

Hoewel de afgelopen jaren een langzame maar zekere vooruitgang is geboekt in de strijd voor gelijkheid, profiteert hier niet iedere groep van uit de *LHBTIQ+ -gemeenschap. Met name transgenders worden nog steeds regelmatig geconfronteerd met vooroordelen en discriminatie, veelal het gevolg van publieke onwetendheid over transgenderaangelegenheden. Een transgender heeft dezelfde (mensen)rechten en plichten als een niet-transgender. Dat is in theorie zo, in de praktijk gaat het echter anders. De Internationale Transgenderrechtendag (Transgender International Rights and Education Day) wil bereiken dat de (mensen)rechten van transgenders worden geëerbiedigd en worden gepromoot.

Transgenders worden regelmatig geconfronteerd met vernederende situaties zoals bij de dokter of bij de douane omdat de geslachtsregistratie in hun officiële documenten niet overeenkomt met het geslacht waarin ze leven. Een stap vooruit om dit te veranderen is dat sinds 2015 een Kamermeerderheid van VVD en PvdA voor afschaffing van de geslachtsregistratie in officiële documenten is.

Wat betekent transgender?

Het woord “transgender” verwijst niet naar een probleem of een stoornis laat staan een afwijking, het is een overkoepelende term die gebruikt wordt voor travestie, transgenderisme en transseksualiteit en alle andere vormen van gendervarianten. Transgenders kunnen zowel homoseksueel, biseksueel of heteroseksueel zijn. En niet alle trans-personen ondergaan of overwegen een geslachtsoperatie. Het bekendste transgenderkoppel van Nederland is zonder twijfel Louisa en Rosanna. Zij schitteren in de TLC-reeks “Louisa en Rosanna: Onze Transgender Liefde”.

Wijziging vermelding van het geslacht in de geboorteakte

Weet jij dat het in Nederland al sinds 1 juli 1985 mogelijk is de oorspronkelijke vermelding van het geslacht in de geboorteakte te veranderen? Ik niet in ieder geval. Afijn, weer wat geleerd. 😉 Sinds 1 juli 2014 zijn de procedures en voorwaarden gewijzigd: iedere Nederlander van 16 jaar of ouder met een blijvende overtuiging tot een ander geslacht te behoren, kan een geslachtswijziging, voorzien van een deskundigenverklaring, regelen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand. Klik hier voor de volledige tekst.

Bijzondere regeling

Een bijzondere regeling bestaat voor de vrouw die op papier van geslacht is veranderd, maar niet fysiek, en een kind baart. In dit geval wordt deze juridische man op de geboorteakte van het kind aangemerkt als moeder van het kind.

*Wat betekent LHBTIQ+?

LHBTIQ+ is de afkorting voor: lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transseksueel, queer / questioning, interseksueel en alles daar tussenin zoals bijvoorbeeld aseksualiteit (geen behoefte aan seks),  panseksueel en nog veel meer. En dan zijn er nog de bondgenoten (A=allies), dat zijn de heteroseksuele individuen die leden van seksuele minderheidsgroepen ondersteunen en zich daarmee identificeren en accepteren. Als het zo doorgaat heeft iedere letter van het alfabet zo haar eigen betekenis, ik houd het maar bij de afkorting LHBT.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.