6 september – Wereldhavendagen | Dag van de verborgen Armoede | Bonairedag

Wereldhavendagen

Wat ooit begon als het ééndaags evenement Maritiem ’78, is uitgegroeid tot Nederlands grootste jaarlijkse maritieme festival met honderdduizenden bezoekers verdeeld over drie volle dagen. Drie dagen lang staat Rotterdam in het teken van de Wereldhavendagen. De Wereldhavendagen zijn gevuld met adembenemende demonstraties op het water, bezichtigingen van schepen, presentaties van havenbedrijven en een uitgebreid cultureel programma. Drie dagen lang genieten in Rotterdam.

Dag van de verborgen Armoede

Verwarring maakt zich van mij meester, volgens het ene bericht wordt Dag van de Verborgen Armoede elk jaar op de 1e vrijdag van september gevierd en volgens het andere bericht is de derde zaterdag van mei uitgeroepen tot Nationale dag van de verborgen Armoede. Waar beiden het over eens zijn is dat het Rijkdomfestival in Zwolle aan de oorsprong ligt voor deze dag.

Armoede blijft dalen

Groots werd het gebracht, armoede in Nederland blijft dalen. Vergis je niet, dit gaat dan wel over de cijfers uit 2017. Maar dat betekent altijd nog dat nog steeds 5,7 procent van de bevolking ( 939.000 ) in 2017 armoede leefde. Erg benieuwd wat de cijfers over 2018 ons gaan vertellen.

Maar wanneer leef je in armoede? De Verenigde Naties omschrijven armoede als “het niet kunnen voorzien in de eerste levensbehoeften”. Het Sociaal en Cultureel Planbureau stelt dat wanneer iemand minimaal een jaar lang niet het geld heeft voor spullen en voorzieningen zoals bijvoorbeeld (gezond) voedsel, huisvesting of gezondheidszorg dat diegene dan in armoede leeft.

Wanneer iemand vier jaar aaneengesloten in een armoedesituatie leeft dan valt degene in de groep langdurige armoede. Volgens de cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek van 2017 gaat het om maar liefst 227.000 huishoudens die langdurig moeten rondkomen van een laag inkomen.

(Cijfers afkomstig van Sociaal Cultureel Planbureau)

Bonairedag

Op Bonairedag wordt gevierd dat op 6 september 1499 het eiland werd ontdekt door de Spaanse ontdekkingsreizigers Alonso de Ojeda (1465-1515) en Amerigo Vespucci (1454-1512). In het Papiaments staat deze dag bekend als Dia di Boneiru en ook wordt deze feestdag, de Dag van de Vlag genoemd. Bonairedag is een officiële vrije dag in Bonaire.

Dag van de Vlag

De vlag van Bonaire werd goedgekeurd op 11 december 1981. Voor het ontwerp ervan was een prijsvraag onder de bevolking uitgeschreven. Doordat er geen overtuigend winnend ontwerp bij de inzendingen zat, is de vlag een compilatie van verschillende inzendingen geworden en werd gecreëerd door de toenmalige voorzitter van de Vlaggencommissie de heer Frans Booi. In het comité voor het vlagontwerp zat de tevens beroemde Amerikaanse vexilloloog (vlaggendeskundige) Whitney Smith. Hij was ook de bedenker van de vlaggen van Aruba en van Guyana.

Wat is de betekenis achter de vlag?

  • de cirkel symboliseert een kompas en verwijst naar het feit dat Bonairianen goede zeelui en vissers zijn
  • de driehoeken staan voor gelijkheid voor alle mensen uit alle windstreken
  • de zespuntige ster vertegenwoordigt de zes oorspronkelijke woonwijken op Bonaire: Kralendijk, Nikiboko, Tera Còrá, Antriol, Nòrt di Saliña en Rincon.
  • de rode kleur van de ster staat voor het bloed en de overlevingskracht van de Bonairiaan
  • de gele baan staat voor de zon en de bloemen en verwijst naar de één keer per jaar bloeiende kibrahacha
  • de witte baan staat voor vrede en vrijheid
  • de blauwe baan verwijst naar de zee

(bron: bonairegov.nl)

Deel dit bericht