6 augustus – Canal Parade | Sneekweek | Atoombom op Hiroshima

Canal Parade 2016

Tegen iedereen die naar de Canal Parade gaat zeg ik: heel veel plezier, maak er een mooi feestje van!
Gisteren heb ik besloten om niet naar de Canal Parade te gaan. Mijn directe familie vind het gezien de terreuraanslagen van de afgelopen maanden verstandiger om niet te gaan. Doe ik dan dat wat de terroristen willen? Thuis blijven? Ja, eigenlijk wel.
Maar als je weet dat er vandaag aanzienlijk meer politie op de been is als de jaren daarvoor. En als je weet dat er ook nog eens extra “speciale eenheden” aanwezig zijn ondanks dat er géén directe terreurdreiging is? Moet ik dat gaan opzoeken? Nee, eigenlijk niet.

Sneekweek is van 6 tot met 11 augustus

Gisteravond voltrok de opening van de 81e editie van de Sneekweek zoals gebruikelijk met de vlootschouw in de Kolk aan de voet van de Waterpoort. Vandaag beginnen de wedstrijden voor zo’n 775 zeilboten die uitkomen in 29 verschillende zeilklassen, je kunt met recht zeggen dat dit het grootste zeilevenement van de Europese binnenwateren is. Hopelijk staat er deze week genoeg wind om de zeilen te laten bollen.
Ben je geïnteresseerd in het ontstaan van de Sneekweek, klik dan hier.

Elk zich zelfrespecterend evenement heeft tegenwoordig een eigen app, zo ook de Sneekweek. Je kunt de app downloaden voor iPhone, Android en Windows Phone.

Atoombomaanval op Hiroshima

Het is maandag 6 augustus 1945, om 07.45 ( lokale tijd ) gaat het luchtalarm in Hiroshima af omdat een Amerikaanse bommenwerper overvloog. Dit was puur een verkenningsvlucht maar goed, dat konden de Japanners niet weten. De bevolking vlucht de schuilkelders in en na 25 minuten werd het sein gegeven dat het weer veilig was om naar buiten te gaan. Hoe onwetend was de bevolking van de ramp die hen 5 minuten later zou treffen.

De bom valt

Het is 08.10, de Amerikaanse bommenwerper Enola Gay nadert Hiroshima en om 08.15 precies laat hij zijn bom boven de stad los. Slechte 45 seconden later ontplofte de atoombom op 580 meter hoogte boven de Japanse havenstad Hiroshima. In slechts een fractie van een seconde werd de stad geheel verwoest. Er stierven direct 78.000 mensen en ienduizenden mensen raakten zwaargewond en zwaar verbrand.
Door de vrijgekomen radioactieve straling verloren nog eens duizenden mensen het leven waardoor het totaal aantal slachtoffers op liep naar 140.000. Uiteindelijk heeft de atoombom die op Hiroshima is gevallen bijna 240.000 slachtoffers gemaakt.

Herdenking Hiroshima en Nagasaki

De herdenking vindt plaats in het Hiroshima Peace Memorial Park dat gebouwd is op ground zero.
Aanwezig zijn: overlevenden, nabestaanden, familieleden en vertegenwoordigers van verschillende landen. De herdenkingsceremonie begint om 08.00 ( lokale tijd ), tijdens de ceremonie wordt er onder andere een gezamenlijk gebed voor wereldvrede gehouden.

Om exact 08.15 wordt een minuut stilte in acht genomen om alle slachtoffers van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki (atoombom gedropt op 9 augustus ) te herdenken.

Ook de negen Nederlandse krijgsgevangenen die slachtoffer zijn geworden worden vandaag herdacht.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.