5 juli – Comic Sans Dag | Internationale Bikini Dag

10e editie Nationale Comic Sans Dag

Het komt niet vaak voor dat een lettertype dusdanige sterke gevoelens oproept dat er een speciale “dag van” voor in het leven wordt geroepen. De toen voor 3FM werkende dj’s Coen Swijnenberg en Sander Lantinga van de Coen & Sander Show (nu te beluisteren op radio 358) besloten in 2009 om jaarlijks op de eerste vrijdag van juli de Comic Sans Dag te organiseren. Een dag waarop we het guitige lettertype Comic Sans in het zonnetje zetten, aldus Coen en Sander. Beide heren moedigden ons daarom ook aan om al onze e-mails, rapporten, adres labels noem maar op in het lettertype Comic Sans te typen. Zeg Coen en Sander, toch wel een feestje en vernoeming waard hé jullie 10 jarig jubileum?

Of je houdt ervan óf niet

Tot de groep haters van de Comic Sans behoren vooral hipsters en grafische ontwerpers. In de designwereld is het not done om Comic Sans te gebruiken omdat men vindt dat het een kinderachtige uitstraling heeft. Dat mensen zich überhaupt druk kunnen maken over het lettertype Comic Sans. Het gaat bij sommige nog verder dan druk maken over, er zijn heuse haat-websites zoals bijvoorbeeld comicsanscriminal.com en dafont.com.

Internationale Bikini Dag

Ook al is het in Nederland niet zo’n bekende dag toch zullen vandaag veel mensen bikini dag vieren, of ze het nu weten of niet. Maar even een quizvraagje tussendoor: wie heeft eigenlijk de bikini bedacht? Er worden twee mannen genoemd als bedenker/ontwerper van de bikini.

Wie was de bedenker/ontwerper van de bikini?

Was het Louis Reard, een Parijse werktuigbouwkundig ingenieur, die in de jaren 1940 het lingerie bedrijf van zijn moeder overnam. Of was het toch Jacques Heim, mode-ontwerper en eigenaar van het modehuis House of Jacques Heim. Beide mannen ontwikkelde namelijk een tweedelig badpak die (gedeeltelijk) de navel vertoonde, een zeer omstreden ontwerp in de jaren ’30 en ’40. Heim bracht zijn ontwerp al in 1932 op de markt, echter de vrouwen waren toen nog niet klaar om het tweedelig badpak, dat verdacht veel leek op een beha met ruches en een mooie onderbroek, te dragen.

De “bikini-uitvinder” Louis Réard

Je zult je misschien net zoals ik afvragen waarom Bikini Dag op 5 juli is, ben op zoek gegaan naar het antwoord. Op 5 juli 1946 vond de presentatie van de “bikini” plaats die de Franse auto-ingenieur Louis Réard had ontworpen. Dit ontwerp was zo omstreden dat niet één model bereid was om in zijn creatie de catwalk op te gaan. Men was zo gewend dat vrouwen altijd hun lichaam moesten verbergen in lange zwempakken dat de creatie van Louis Réard in sloeg als een bom want men zag het vrouwelijke lichaam en dat was “not done” in die tijd. Het ontwerp werd daarom ook bestempeld als een “onzedig” kledingstuk en zorgden voor veel commotie. In sommige landen werd de bikini verboden en het Vaticaan, toch al zo vooruitstrevend, noemde het immoreel.

Geen enkel bekend model wilde het tweeledig badpak showen, Uiteindelijk vond Louis Réard de 19-jarige naaktdanseres Micheline Bernardini bereid om zijn “bikini” te dragen op de dag van de presentatie.

Waar komt de naam “bikini” vandaan?

Vier dagen na de kernproeven op Bikini (atol), een eiland in de Stille Zuidzee, stond de lancering van het tweeledig badpak gepland. Réard wilde voor zijn ontwerp een naam hebben die mensen niet snel zouden vergeten. Bikini was natuurlijk volop in het nieuws en Réard besloot daarom om zijn tweeledig badpak “Bikini” te noemen, want stilletjes hoopte hij dat zijn controversiële dames zwempak zou inslaan als een bom. Dat deed het ook! Dankzij Louis Réard en dankzij het feit dat verschillende Hollywoodsterren de bikini populair hebben gemaakt lopen vrouwen tegenwoordig in een bikini rond. Hallelujah!

Bikini’s zijn zo oud als Methusalem

De bikini is echter niet een uitvinding uit de twintigste eeuw. In het Siciliaanse dorpje Piazza Armerina zijn muurschilderingen uit de vierde eeuw na Christus te vinden waarop sportende vrouwen te zien zijn die een voorloper van de bikini dragen. Zo vooruitstrevend was Louis Réard dus achteraf gezien niet.

Deel dit bericht