4 september – 13e Week van de Alfabetisering

13e Week van de Alfabetisering 

Ook dit jaar organiseert Stichting Lezen & Schrijven de Week van de Alfabetisering (van 4 tot 10 september). Een week waarin landelijke velen activiteiten worden georganiseerd. Klik hier voor een overzicht. Het thema van de 13e Week van de Alfabetisering is: een goede daad is het delen waard.

Goede Daden Winkel

Zoetermeer heeft de primeur, op 8 september (Wereldalfabetiseringsdag) wordt daar namelijk de allereerste Goede Daden Winkel van Nederland geopend. Dat is een winkel waar je iets kan kopen zonder geld. Je betaalt in de Goede Daden Winkel met een goede daad die alles te maken heeft met lezen, schrijven of rekenen. Hoe? Je belooft bijvoorbeeld dat je een keer voorleesmoeder wordt in de klas van je kind of dat je taalmaatje wordt. Op het moment dat je jouw daad hebt volbracht en gedeeld hebt op social media heb je betaald . Op deze manier inspireer je anderen en maak je ook laaggeletterdheid bekender en hopelijk meer bespreekbaar.

Spreekt het concept je erg aan en wil jij wel je eigen Goede Daden Winkel openen? Dat kan! Klik hier voor meer info

Wat is het verschil tussen analfabetisme en laaggeletterdheid?

Analfabetisme is niet kunnen lezen en schrijven/rekenen. Laaggeletterdheid of functioneel analfabetisme is veel moeite hebben met lezen en schrijven ( rekenen ), zoveel moeite dat men onvoldoende kan functioneren in het dagelijks leven. Iemand kan dan bijvoorbeeld niet zelf een treinkaartje kopen, bijsluiters van medicijnen lezen of formulieren invullen.

De smoezen top 5

Weet je wat veel moed vergt? Er voor uitkomen dat je niet of nauwelijks kunt lezen en/of schrijven. Waarom zou je ook? Het gaat al jaren goed denk je dan. En als je zegt dat je analfabeet of laaggeletterd bent hoe zullen de mensen dan over je denken? Dat je dom bent? Of erger, achterlijk? Integendeel zou ik zeggen, als al jarenlang je omgeving niet in de gaten heeft dat je niet goed Nederlands kan lezen of schrijven dan ben je in mijn ogen een genie!

Herken je dit?

  • Sorry, ik ben mijn bril vergeten.
  • Ik kan niet lezen, omdat ik woordblind ben.
  • Ik schrijf zo onleesbaar, doe jij dat maar voor me.
  • Oh, ik dacht dat die afspraak morgen was.
  • Die bijsluiters zijn allemaal zo ingewikkeld.

Als jij iemand kent die steeds gebruik maakt van dit soort smoezen probeer dan eens om in gesprek te komen en maak het onderwerp bespreekbaar. Daar is het deze week toch juist een prima gelegenheid voor, ja toch?

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.