4 januari – Wereld Braille Dag | Wereld Hypnose Dag

Wereld Braille Dag

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft vorig jaar besloten om met ingang van 2019 op de verjaardag van Louis Braille (4 januari 1809 – 6 januari 1852)  World Braille Day op haar eigen “dagen van” kalender te zetten. De VN wil hiermee het belang en de betekenis van braille als communicatiemiddel voor blinden en slechtzienden extra onder de aandacht brengen. De VN beseft dat de kennis van braille voor iedereen die als baby, kind of volwassene zijn gezichtsvermogen verliest van onschatbaar waarde is en dat braille zorgt voor meer zelfstandigheid en onafhankelijkheid. Braille is essentieel bij het integreren in de samenleving, voor het volgen van onderwijs, voor vrijheid van mening en meningsuiting en toegang tot informatie en schriftelijke communicatie. Daarom roept de VN haar lidstaten op om op Wereld Braille Dag activiteiten te organiseren.

Wereld Hypnose Dag

World Hypnotism Day werd in 2005 in het leven geroepen om het grote publiek te informeren over de toepassingen en mogelijkheden van hypnose. Het vaak onvolledige beeld dat mensen hebben over hypnose wordt gevormd door wat ze zien in films en/of lezen in boeken. Daarom willen de organisatoren van Wereld Hypnose Dag graag dat mensen de voordelen van hypnose ondervinden en proberen ze de gangbare misvattingen en mythes rondom hypnose weg te nemen. Hypnose gaat niet over “mind-control”, want er is geen manier om iemand iets te laten doen wat hij normaal niet zou doen. Precies dat soort misvattingen probeert Wereld Hypnose Dag weg te nemen.

Hypnose is meer dan mensen in trance brengen

Natuurlijk kan hypnose als vermaak in hypnose-shows worden gebruikt maar hypnose kan ook op andere manieren worden gebruikt. Wetenschappelijk gezien zijn er drie verschillende soorten hypnose: suggestie, regressie en analytische.

  • suggestietherapie: de gehypnotiseerde krijgt simpele suggesties om de manier waarop hij denkt, voelt en zich gedraagt aan te passen
  • regressietherapie: de gehypnotiseerde zal zich dingen uit het verleden herinneren, zodat hij beter begrijpt wat de oorzaak van zijn huidige problemen is
  • analytische therapie: de hypnotiseur zal het onderbewustzijn van de gehypnotiseerde proberen te analyseren, om er zo achter te komen wat er precies mis is

Dr. Jack Stanley Gibson (1909-2005)

Dr. Jack Stanley Gibson was een Ierse chirurg die sterk geloofde in de kracht van de geest en pleitte meer dan veertig jaar voor het gebruik van hypnose als alternatief voor anesthesie. Op zijn website staat geschreven dat hij als chirurg meer dan 4.000 ingrepen heeft uitgevoerd met behulp van hypnose in plaats van verdoving. Geen kleine ingrepen maar grote operaties, chirurgische procedures en behandeling van dislocaties en fracturen.

Verder staat er met enige trots te lezen dat hij door zelfhypnose te gebruiken zichzelf heeft genezen heeft van huidkanker en chronische spataderen. Hij heeft ook nog diverse lp’s, cd’s, boeken en video’s uitgebracht. In hoeverre het waar is weet ik niet maar op diezelfde website staat te lezen dat in 1969 hij de lp “How to Stop Smoking” uitbracht en dat deze lp The Beatles van de nummer 1 positie verdrong. Deze langspeelplaat werd de meest verkochte “zonder muziek” langspeelplaat aller tijden.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.