30 juni – Wereld Asteroïdendag | Nationale Herdenking Slavernijverleden | Social Media Dag

Wereld Asteroïdendag

World Asteroid Day ( Asteroïdendag ) is mede-opgericht door de wereldberoemde astrofysicus dr. Brian May, wellicht ken je hem beter als de gitarist van Queen. 😉 Doel van Asteroïdendag is om elk jaar een dag te wijden aan de catastrofale gevolgen wanneer een asteroïde op onze Aarde inslaat. Dit kan dusdanige natuurrampen veroorzaken dat dit uiteindelijk het einde van de mensheid kan betekenen.
Juist vanwege het gevaar van een kosmische inslag kunnen de initiators rekenen op de steun van meer dan 200 astronauten, wetenschappers, Nobelprijswinnaars, zakelijke leiders en kunstenaars waaronder Apollo 9 astronaut Rusty Schweickart, Nobelprijswinnaar Sir Harold Kroto, Britse astronaut Helen Sharman en kosmonaut Aleksej Leonov.

Sentinel Ruimtetelescoop

De vraag is: kunnen we op tijd worden gewaarschuwd voor een kosmische inslag? Ja zeker, zeggen de B612 Foundation oprichters astrofysicus Piet Hut en ex shuttle astronaut Ed Lu. Als je namenljk een infrarode ruimtetelescoop de ruimte inschiet die niet tussen de zon en aarde instaat zul je geen last hebben van schitteringen zoals de telescopen op aarde en kun je daardoor veel eerder asteroïde of andere objecten (NEO’s) waarnemen die een gevaar kunnen zijn voor de aarde.

De combinatie van de Sentinel ruimtetelescoop met de observatoria op aarde zullen ons dusdanig op tijd kunnen waarschuwen dat het zelfs mogelijk wordt om een asteroïde of een ander object een heel klein zetje te geven zodat hij de aarde passeert. De meeste kans op succes is bij objecten tussen de tweehonderd meter en twee kilometer groot, zijn ze kleiner dan wordt de kans dat ze gezien worden een stuk kleiner.

Nationale Herdenking Slavernijverleden

Ook al vond de formeel de afschaffing van de slavernij in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen plaats op1 juli 1863 vanaf dit jaar zal de Nationale Herdenking Slavernijverleden plaats vinden op 30 juni en wordt gecombineerd met een kinderherdenking op het Surinameplein in Amsterdam.

In het Amsterdamse Oosterpark, bij het Nationaal Monument Slavernijverleden, zal om 20.00 twee minuten stilte in acht worden genomen waarna een vlaggenceremonie volgt en de volksliederen zullen klinken. Na de kranslegging start het defilé langs het Nationale Monument Slavernijverleden.

Na de uitzending van Nieuwsuur zal de NOS vanavond om 23.40 een samenvatting uitzenden van de Nationale Herdenking Slavernijverleden.

Social Media, een vloek of een zegen?

Het is eigenlijk beide, als ik naar mijn eigen situatie kijk dan heeft het me best veel gebracht. Via Facebook is er meer contact met mijn familie in Australië. Voorheen had je sporadisch contact via de telefoon of door middel van een brief maar nu kan ik (als ik wil) iedere dag even “praten” met mijn familie.

Toen ik  als privé-persoon op Twitter zat was ik er nog niet zo bekend mee. Kwam er wel al snel achter dat mijn doen en laten nauwlettend in de gaten werd gehouden door bepaalde personen en dat ik geconfronteerd werd met mijn uitlatingen op Twitter. Helaas niet op een positieve manier! Besloot al vrij snel dat ik niet langer op Twitter actief wilde zijn want voor mij is social media gewoon waar het voor bedoeld is, het delen van informatie, leuke berichtjes en foto’s.

Social Media is meer dan Facebook alleen

De bekendste voorbeelden van grote internationale Social Media platforms (websites) zijn: Twitter, LinkedIn, Facebook, YouTube, Myspace, Flickr, Tinder, Tumbler, Grinder, Instagram, Spotify, Snapchat, Vine maar ook bijvoorbeeld Schoolbank.

Denk goed na wat je deelt op Social Media, en laat je zeker niet over halen tot het maken van pikante filmpjes en/of foto’s. Ongeacht hoe oud je bent!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.