29 oktober – Internetdag | Wereld Beroertedag | Wereld Psoriasis Dag

Internetdag

Op 29 oktober 1969 verstuurde professor en informaticus Leonard Kleinrock en zijn team via het ARPANET (Advanced Research Projects Agency network) het allereerste elektronische bericht naar collega-programmeur Bill Duvall op de Stanford University. Natuurlijk was internet niet mogelijk geweest zonder dat er eerst vele andere belangrijke uitvindingen waren gedaan maar de uitvinding van het internet an sich is misschien wel de uitvinding die, tot nu toe, de meeste impact op ons leven heeft gehad.

We kunnen bijna niet meer zonder het internet. We winkelen online, we leren online, we spellen spelletjes online, we lezen de krant online. Het heeft de manier waarop wij in de wereld staan voorgoed veranderd. Maar onthoud, waar voordelen zijn zijn ook nadelen. Als ik zeg: “Hang op! Klik weg! Bel uw bank!”, dan weet je wel waar ik op doel. Juist, cybercriminaliteit.

Wereld Beroertedag

Ondanks de complexiteit van een beroerte zijn er manieren om een beroerte te overleven en de kans op hersenbeschadiging te verkleinen. Mits de beroerte op tijd wordt herkent! Daarom is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de 3 meestvoorkomende signalen van een beroerte: scheve mond, verwarde spraak of een lamme arm. Bij deze signalen kan er sprake zijn van een TIA, herseninfarct of een hersenbloeding. Snelle medische hulp is cruciaal, bel daarom direct 112 als je de signalen herkent.

Voor de 2018 campagne heeft de World Stroke Organization gekozen om zich te richten op het leven na een beroerte. De boodschap is dat met de juiste zorg en ondersteuning het leven nog steeds zinvol kan zijn. Voor sociale media is de hashtag #UpAgainAfterStroke gekozen.

Wereld Psoriasis Dag

IFPA en haar leden in 56 landen organiseren bewustmakings- en voorlichtingscampagnes gebaseerd op het thema “Treat Psoriasis Seriously”. Zij willen met dit thema de nadruk leggen op betere en meer toegankelijke behandeling van psoriasis. Natuurlijk blijft Wereld Psoriasis Dag de perfecte dag om een lans te breken voor mensen met psoriasis! Want nog steeds worden mensen met psoriasis dagelijks geconfronteerd met stigmatisering in onze samenleving.

Wat is psoriasis?

Geloof niet de verhalen dat psoriasis besmettelijk is want psoriasis is namelijk een niet-besmettelijke (vaak) chronische huidaandoening, het is een auto-immuunziekte die alleen jouw eigen huid aantast. Bij psoriasis is je immuunsysteem ontspoort, dat wil zeggen dat het immuunsysteem verkeerde signalen naar je huid zendt. Resultaat: je huid maakt 6 tot 9 keer sneller cellen in de buitenste huidlaag aan dan normaal waardoor jeukende soms pijnlijke rode plekken en witte huidschilfers ontstaan, vooral op de ellebogen, de knieën, onderrug en het behaarde hoofd. Maar psoriasis kan ook ontstaan in de plooien van de oksels, navel, en billen of op handpalmen en voetzolen.

Niet alleen kan psoriasis in de huid aandoeningen veroorzaken, maar andere organen lopen ook risico. Zo is er een hogere kans op:

De oorzaak van psoriasis is nog altijd feitelijk onbekend. Het vermoeden bestaat dat onder andere erfelijkheid en omgevingsfactoren mede bepalend zijn. Feit blijft wel dat psoriasis kan zorgen voor psychologische problemen, zoals niet meer de deur uit durven te gaan of meedoen aan sociale activiteiten vanwege deze lichaam ontsierende huidaandoening.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.