27 februari – Internationale Dag van de IJsbeer


 
Dierentuin Diergaarde Blijdorp maakte afgelopen woensdag bekend dat de op 2 december geboren ijsbeer-tweeling misschien vandaag voor het eerst naar buiten mag. Dat zou in het kader van de Internationale Dag van de IJsbeer een mooie samenloop zijn. Via de website van de dierentuin kun je de ijsbeertjes live volgen!

Horen ijsberen wel in dierentuinen thuis?

Herinner je Knut nog? Dat schattige ijsbeertje dat leefde in de dierentuin van Berlijn?
Het is met Knut helaas niet goed afgelopen, al op 4 jarige leeftijd is hij overleden aan de gevolgen van een virusinfectie. Na het overlijden van Knut laaide de discussie weer op of ijsberen überhaupt thuishoren in een dierentuin.
Er zijn altijd voor- en tegenstanders van het in gevangenschap houden van dieren geweest en zullen er altijd zijn. De één vindt het een vorm van mishandeling om dieren in gevangenschap te houden en de ander zegt dat dierentuinen nodig zijn ter bescherming van bedreigde diersoorten.
Maar een feit is wel dat de natuurlijke leefgebieden van dieren steeds kleiner wordt en ze daardoor niet meer in het wild kunnen overleven. Of ten onder gaan aan de vervuiling van hun leefgebieden. En is dat dan géén mishandeling? Laten we dát eens gaan aanpakken, want persoonlijk vind ik dat veel erger dan een dier in een dierentuin!

Pole to Pole campagne

Het zee-ijs smelt en dat heeft gevolgen voor het leef- en jachtgebied van de ijsbeer, en andere pooldieren. De afname van zee-ijs houdt in dat ijsberen minder jachtgebied overhouden en dat de ijsschotsen steeds kleiner worden. De ijsschotsen, het jachtgebied, komen verder uit elkaar te liggen waardoor de ijsberen steeds grotere afstanden moeten zwemmen om van het ene jachtgebied naar het andere te komen. Nu zijn volwassen ijsberen van huis uit goede zwemmers maar de jonkies houden het vaak niet vol en verdrinken onderweg.
Wil je én geld verdienen én iets doen aan het verminderen van het smelten van het zee-ijs? Doe dan mee aan de Pole to Pole campagne! Het enige wat je hoeft te doen is de stekker uit alle elektrische apparaten te trekken waarvan de stekker altijd in het stopcontact zit want ‘ze’ verbruiken ook dan stroom! Wist je dat alle apparaten die in de stand-by-modus staan samen verantwoordelijk zijn voor ongeveer 1% van de wereldwijde CO2-uitstoot?

Kom in actie en trek de stekker van al je stand-by elektrische apparaten uit het stopcontact!
 

Deel dit bericht