afbeelding versterkt wereld meteorologische dag

23 maart – Wereld Meteorologische Dag | Melba Toast Dag | Wereld Beren Dag

Wereld Meteorologische Dag

Sinds 1950 wordt jaarlijks op 23 maart de Wereld Meteorologische Dag gehouden. Er is gekozen voor 23 maart omdat op die datum de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) is opgericht. De WMO is een gespecialiseerde overkoepelende organisatie van de Verenigde Naties die zorgt voor internationale samenwerking en voor het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van weer en klimaat. Hand in hand met UN Water en andere belangrijke partners van de Verenigde Naties gaat de WMO werken aan een verbeterde implementatie en versnelling van SDG 6. Duurzaam ontwikkelingsdoel 6 richt zicht op schoon water en sanitaire voorzieningen. De thema’s die voor Wereld Meteorologische Dag zijn gekozen, weerspiegelen actuele weer-, klimaat- of water gerelateerde kwesties

Wereld Meteorologische Dag 2021: Oceaan, klimaat en het weer

Jaarlijks staat een bepaald thema uit de meteorologie centraal op Wereld Meteorologische Dag en dit jaar gaat het thema over de oceaan, ons klimaat en het weer (The ocean, our climate and weather). Als het om weer en klimaat gaat, denken de meesten van ons alleen aan wat er in de atmosfeer gebeurt. Als we de oceaan echter negeren, dan ontgaat ons een hoop. Het thema van Wereld Meteorologische Dag 2021 laat zien dat de WMO haar blik richt op het verbinden van de oceaan, het klimaat en het weer binnen het aardsysteem.

Decade of Ocean Science for Sustainable Development (2021-2030)

Wereld Meteorologische Dag is ook de eerste dag van het Decennium van Oceaanwetenschappen voor Duurzame Ontwikkeling. De VN wil hiermee meer mensen en middelen mobiliseren om het onderzoek van de oceaan te stroomlijnen en te stimuleren. Dit alles om landen te ondersteunen in het behalen van de 14de duurzame ontwikkelingsdoelstelling: SDG 14 – Behoud en maak duurzaam gebruik van oceanen, zeeën en maritieme hulpbronnen. WMO is het gespecialiseerde agentschap van de Verenigde Naties voor klimaat, weer en water.

Melba Toast Dag

Als ik Melba Toast zie staan dan is mijn eerste gedacht: “ah lekker, we krijgen een toastje”. In mijn stoutste dromen zou ik niet de link leggen naar de opera. En toch is de opera waar de oorsprong ligt van ons melba toastje. Net zoals trouwens de Pêche Melba, de Melbasaus en de Melba Garnituur. De vraag van de dag: wie was Melba? Dame Nellie Melba was de artiestennaam van de in Australië geboren wereldberoemde operazangeres Helen Porter Mitchell (19 mei 1861 – 23 februari 1931). Haar pseudoniem “Melba” is afgeleid van haar geboorteplaats Melbourne,

Melba ontmoet chef-kok Escoffier

Wanneer Nellie Melba optrad in London ging zij steevast eten in het Savoy Hotel. Daar werkte de legendarische chef-kok Escoffier. Dat is hoe die twee elkaar hebben ontmoet. In die tijd was het vrij normaal om een nieuw gerecht naar een beroemd persoon te noemen. Zo is het toetje Pêche Melba ontstaan. Het verhaal over het ontstaan van de Melba toast gaat als volgt. Tijdens een afslankperiode weigerde Melba van Escoffiers vermaarde paté te eten als die op brood werd opgediend. Escoffier bedacht toen de knapperige, dunne stukjes toast. Volgens de geruchten presenteerde hij haar op 23 maart 1897 voor het eerst zijn broodvervanger. Even een gedachte die mij te binnen schiet. Zou Melba nou echt gedacht hebben dat ze dik werd van het brood en niet van de paté?

Wereld Beren Dag

Wereld Beren Dag is een dag die extra aandacht geeft aan de redding en bescherming van de beren over de hele wereld, ongeacht soort en natuurlijke habitat. Iedereen die geïnteresseerd is in het behoud van deze geweldige dieren wordt uitgenodigd om vandaag wat extra reuring te maken. Een ideaal medium zijn natuurlijk de sociale mediakanalen. Wereld Beren Dag kan een opstapje zijn voor een beter leven van beren in gevangenschap.

Er bestaan berenopvangcentra en toevluchtsoorden die beren die uit gevangenschap komen kunnen plaatsen. Ook beren in nood kunnen daar terecht. Ze worden daar verzorgd, er zijn daar speciale speeltuinen voor ze en ze krijgen de noodzakelijke medische zorg. Deze centra en toevluchtsoorden kunnen niet bestaan zonder donaties. Je kunt op diverse manieren een steentje bijdrage; geld doneren of souvenirs kopen. Of je wordt sponsor van een beer. Wat ook een opties is om vrijwilligerswerk te doen in één van de opvangcentra. Terwijl ik dit schrijf komt het er een lied bovendrijven. Benieuwd? Klik hier.

Deel dit bericht